16.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, aprilie 24, 2024

Asistentul medical – pilonul sistemului de sănătate.

Sănătate

Toate discutiile cu privire la sistemul de sanatate din Romania zilelor noastre  se poarta ba in jurul politicului , ba in jurul examenului de rezidentiat, ba in jurul exodului medicilor  dar nimeni nu pomeneste nimic de adevaratele motoare ale sistemului sanitar  care sunt asistentii medicali.  In orice spital din tara fie privat fie de stat medicul nu reprezinta decat o mica parte a procesului de ingrijire si destul de nesemnificativa fara tot suportul oferit de asistentii medicali. In ziua de azi stetoscopul a devenit mai mult un obiect de décor decat un instrument de diagnostic , cum era pe vremea medicinei  patronale a lui  N. Gh. Lupu si care din fericire mai are inca , ceva descendenti.

Asistentul medical nu are voie din punct de vedere legal sa doarma in garda, vegheaza permanent la capul pacientului, trebuie sa cunoasca o gramada de patologii si sa fie impacat cu idea ca in cazul oricarui eveniment va fi aproape exclusiv raspunzator daca nu cumva mai intra in colimator o infirmiera sau o femeie de serviciu.

In concluzie guvernantii si factorii de decizie din minister ar trebui sa elaboreze o strategie nationala cu privire la rolul asistentului medical in sistemul national de sanatate , rol ce va trebui sa suplineasca anumite atributii ale medicului ,sa umple golurile din sistem , pentru ca in cazul urgentelor medicale ,un asistent este ceva mai util decat un voluntar , chiar daca voluntarii sunt o parte esentiala a sistemului .

 Asistentul medical trebuie sa aiba dreptul sa isi deschida cabinet medical si sa acorde ingrijiri paleative , sa aiba dreptul sa intervina in cazul urgentelor fara a trai cu frica ca va fi tras la raspundere , sa poata activa ca si entitate medicala de sine statatoare in comunele si satele tarii pe unde nu a mai trecut picior de medic de zeci de ani. In curand tehnologia 5G va facilita accesul la servicii de telemedicina si pentru cazuri grave va trebui sa existe posibilitatea de a cere o opinie oricarui medic aflat in cadrul unei retele déjà create cu ajutorul legislativ al factorilor de decizie. De asemenea asistentii medicali ,care vor dori sa se alinieze unui astfel de program vor trebui sa fie extrem de bine pregatiti si vor trebui sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant de lunga durata de minim 4 ani , iar practica sa fie efectuata in consecinta cu viitoarea lor pregatire.

Adrian Mugurel Miulescu – Manager clinică medicală

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole