18.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, aprilie 17, 2024

Stelian Cristea, director DSP Teleorman: „Am identificat și pregătit un nou spital suport COVID-19, pe care îl vom anunța până la sfârșitul săptămânii.”

Sănătate

– Domnule director, cum explicați faptul că în perioada de pandemie propriu-zisă și a debutului infecțiilor cu COVID-19 nu s-au înregistrat atât de multe cazuri de îmbolnăviri cum se înregistrează în prezent? Mai precis, faptul că în ultimele 6 zile s-au înregistrat zilnic peste 1000 de cazuri de îmbolnăviri la nivel național, iar Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede se apropie de capacitatea maximă de internări, cu bolnavi transferați din alte județe, pe lângă cei din județul Teleorman?

– Pentru mine, care stăpânesc foarte bine situația, răspunsul este limpede. Recenta hotărâre a Curții Constituționale, care a dat dreptul persoanelor internate cu simptome ușoare sau care au refuzat internarea, cu toate că le-a fost solicitată de medici, a dus la creșterea exponențială a numărului de cazuri. Legat de Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede, care este până în prezent singurul spital suport covid din Teleorman, precizez faptul că ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți, deoarece în zona noastră, Muntenia-Sud, a existat și există, din păcate, un număr mare de persoane infectate cu COVID-19. După cum se știe, spitalul nostru primește bolnavi cu simptome relativ ușoare sau asimptomatici. În altă ordine de idei, faptul că odată cu Legea carantinei, bolnavii sunt obligați să revină în unitățile spitalicești, este un alt aspect care a contribuit la mărirea numărului de internați în acest spital. Noi, la nivel de DSP Teleorman ne-am făcut datoria, realizând imediat după externările făcute prin punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale, toate anchetele epidemiologice celor care au solicitat externarea sau au refuzat să se interneze și am identificat contacții lor, pe care i-am izolat. Totodată, spun în premieră, pentru dvs., că am identificat în județ un al doilea spital suport covid, pe care îl vom anunța până la sfârșitul săptămânii. Precizez că acest spital nu va fi integral COVID-19, ci doar o parte din această unitate spitalicească. De asemenea, am eliberat secția dermato-venerice a Spitalului Județean, cu același scop. La spitalul nou identificat, cu destinația covid, cât și la secția dermato-venerice de la Spitalul Județean vom interna bolnavii cu simptomatologie ușoară sau asimptomatici. În acest sens, am gândit circuitele pentru ca toate lucrurile să fie puse la punct.

– Domnule director, după cum știți, la granița cu județul Teleorman s-au întâlnit foarte multe cazuri de bolnavi infectați cu covid, este vorba de județele Argeș și Dâmbovița. DSP Teleorman a luat măsurile care se impun pentru a proteja populația județului?

– Încă din primul moment, DSP Teleorman, în colaborare cu Jandarmeria și Poliția Județeană și cu sprijinul primarilor și autorităților publice locale a realizat controale și verificări, ținând situația sub control. Lucrul acesta se reflectă în faptul că județul Teleorman se numără în ultimele 5 județe, la nivel național, cu noi cazuri raportate. Spre exemplu ieri, unele județe din zona noastră raportau cca 100 de noi cazuri, iar județul nostru a raportat doar 11. Un rol important în identificarea unui număr mic de cazuri îl are populația județului, care este o populație educată, cu oameni care realizează întocmai importanța măsurilor luate pentru sănătatea lor. De altfel, noi, DSP, am luat legătura cu edilii mai multor localități urbane și rurale, în vederea introducerii obligativității purtării măștii în aglomerații (târguri, oboare, piețe etc.). După opinia mea, în 14-15 zile vom intra pe o pantă descendentă și situația se va îmbunătăți la nivel național.

– Cum comentați „scandalul” apărut la Caritas, în care 3 polițiști au afirmat că dau în judecată spitalul și DSP Teleorman, dacă nu vor fi externați?

– Nu comentez acest fapt. Sunt liberi să facă ce decid, însă spun că sănătatea este mult mai prețioasă și medicii sunt singurii care analizează și hotărăsc oportunitatea externării pacienților.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole