6.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

Caravana de depistare activa a tuberculozei începe de azi activitatea în județul Teleorman

Sănătate

      Incepând de astăzi, 10 august, cel mai amplu program medical de depistare a tuberculozei derulat de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătății la nivel național ajunge în județul Teleorman!

Proiectul: „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este implementat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” împreună cu organizația Romanian Angel Appeal în beneficiul comunităților din județul Teleorman.

Programul medical de depistare activă a tuberculozei este derulat de Ministerul Sănătății în România cu ajutorul a patru caravane mobile și este cel mai amplu proiect de acest fel derulat în ultimii 30 de ani. De asemenea marchează cea mai vizibilă componentă publică de luptă împotriva infecției cu bacilul Koch în condițiile în care România este țara din Uniunea Europeană cel mai grav afectată de tuberculoză. Județul Teleorman este conform statisticilor Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control a Tubercurclozei unul dintre judetețe aflate în topul incidenței tuberculozei în România.

Județul Teleorman este pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește incidența tuberculozei, cu cel mai mare număr de bolnavi din regiunea de sud a României. Din păcate, situația e mai gravă când vorbim despre copii, incidența la această categorie situează județul Teleorman pe locul 2, conform statisticilor Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control a Tubercurclozei.

În activitatea de screening din județul Teleorman, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Romanian Angel Appeal vor folosi caravana mobilă, dotată și acreditată pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei care va fi prezentă în județ în următoarele luni,  după un program bine stabilit. Softul de inteligență artificială cu care este dotată caravana poate detecta alte 14 patologii, inclusiv posibila infectare cu COVID, lucru esențial în contextul pandemiei pe care o traversăm.

Caravană mobilă  ce va străbate județul Teleorman este un cabinet medical  dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști și partenerii de la Romanian Angel Appeal.

Echipele proiectului se vor deplasa în comunitățile rurale pentru depistarea activă a cazurilor de tuberculoză, inclusiv a tuberculozei latente, fără simptome de boală.

Organizația Romanian Angel Appeal are în responsabilitate activitatea de mobilizare a comunităților din județul Teleorman care au prezentat un număr mare de cazuri TB în anul 2018, în vederea organizării și derulării operațiunilor de screening TB.

Comunitățile cu cel mai mare număr de cazuri aflate în tratament la nivelul anului 2018 sunt: Mereni, Botoroaga, Băbăiţa, Orbeasca, Vârtoape, Siliştea, Tătărăştii de Jos, Ciolăneşti, Drăgăneşti de Vede, Scrioaştea, Stejaru, Măldăeni, Plosca, Călmăţuiu de Sus, Islaz, Piatra, Pietroşani, Ştorobăneasa

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București este cea mai prestigioasă instituție medicală din România cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare, în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei din România.   Țara noastră rămâne pe locul întăi în topul țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză.             

              Tuberculoza este boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni anual pe planetă. În România rata mortalității este de 4.1 la suta de mii de locuitori, aproape fără nicio o scădere din 2018 când s-au înregistrat 4.2 morți la suta de mii de locuitori.

             Pacienții cu tuberculoză sunt acum cu dublu risc în fața infecției pulmonare cauzată de SARS-COV-2, situația lor fiind în clipa de față una dintre cele mai mari preocupări ale Programului Național de Control și Supraveghe a Tuberculozei.

Proiectul care se desfășoară înclusiv în județul Teleorman are o perioadă de derulare de cinci ani (2018 – 2023) este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Având în vedere că România este țara cu cea mai mare încidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul  caravanelor mobile.

Date tehnice despre proiect:

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:

  • Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
  • Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
  • Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS)
  • Asociația SamuSocial din România
  • Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
  • Fundația Romanian Angel Appeal (RAA)

Acest proiect este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei.

Pentru mai multe informații despre proiect vă invităm sa vizitați : www.screeningtb.ro și/ sau pagina de facebook a proiectului: Screening TB Romania

Paula Rusu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole