39.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, iulie 14, 2024
spot_img

Sindicaliștii de la “Spiru Haret” cer prefectului să transmită Guvernului doleanțele lor

Sănătate

Amânarea majorării salariale din educație, dispusă prin recenta rectificare bugetară, vine să îngrijoreze încă o dată pe toată lumea. Deschiderea anului școlar în condițiile pandemiei și a stării de alertă este pusă sub semnul întrebării, atât reprezentanții elevilor, cât și cei ai părinților, pronunțându-se în acest sens.

Această amânare este nedreaptă și jignitoare. Nedreaptă pentru că reprezintă o discriminare, alte categorii sociale primind de mult timp ultima tranșă a majorării dispuse de Legea nr. 153/2017.

Nedreaptă pentru că de la începutul pandemiei profesorii au dat dovadă de abnegație, de spirit de sacrificiu, de civism, situându-se astfel și ei , ”în linia întâi” a luptei împotriva COVID 19 și au continuat activitatea de predare – învățare – evaluare în mediul online cu echipamentele lor personale, cu abonamentele lor, urmând cursuri de formare și perfecționare în domeniul predării online pe banii lor, permițând astfel parcurgerea programelor școlare și urmare a acestui fapt, desfășurarea atât a evaluării naționale cât și a examenului de bacalaureat 2020, iar nerecunoașterea acestor eforturi ar aduce un plus de desconsiderare a muncii acestei categorii socio-profesionale.

Jignitoare pentru că, în pofida clamării educației ca prioritate națională, oamenii care muncesc aici, profesorii, în speță, au fost puși, din nou în situația umilitoare de a-și cere drepturile conferite prin lege, ca și cum li s-ar fi acordat acest drept din mila cuiva și nu ar fi reprezentat munca depusă la catedră sau în alte sectoare ale școlii. Jignitoare deoarece, comparativ cu colegii din UE, salariile lor sunt cele mai mici, de mizerie, adică. Jignitoare pentru că, potrivit raportului din 2015-2016 prezentat de Comisia Europeană privind salariile profesorilor în Europa, profesorii români au cele mai mici salarii din UE,majorarea acestora, care actualmente nu reflectă munca prestată, trebuie să fie una dintre prioritățile Guvernului României.

Totodată, prin refuzul de a respecta legea de majorare a salariilor profesorilor, actuala guvernare face dovada faptului că nu se situează mai presus de cei pe care-i incriminează ca vinovați de toate vinovățiile pământului, această ”tăiere” indirectă a drepturilor salariale din educație, alături de neacordarea alocațiilor copiilor și de diminuarea procentului de majorare a punctului de pensie reprezentând, în fapt, un act de sperjur prin nerespectarea jurământului depus la învestire, de a respecta legile țării.

Unde s-ar ajunge dacă și cetățenii României ar respecta și aplica legile doar așa cum le convine lor, cum pot și cât pot la un moment dat?

Catalogarea școlii românești și a oamenilor care muncesc în acest domeniu drept ”cârciumă” de către prim ministrul României, domnul Ludovic Orban, prin declarația sa de vineri, 14.08.2020, reprezintă o ofensă adusă României, prestigiului și onoarei școlii românești, demnității profesionale a profesorilor și arată, de fapt, adevărata ”gândire” a acestuia față de un sistem atât de important al vieții sociale.

Domnule Prefect,

Acum, când UE solicită guvernelor mărirea alocațiilor bugetare pentru educație, părinții, elevii și societatea românească, în general, solicitând același lucru, în numele celor trei mii de membri de sindicat cerem Guvernului României, pe care îl reprezentați la nivelul județului Teleorman, să revină asupra hotărârii de a amâna majorarea salariilor profesorilor, să-și respecte jurământul depus la învestire și să redea, prin aceasta, încrederea că totuși, proiectul „România Educată”, este unul care merită transpus urgent în realitate, în scopul reformării economice și sociale a României, să redea demnitatea și imaginea adevărată a forței liberale.

Totodată cerem finanțarea educației la nivelul dispus de lege, adică alocarea a min. 6% din PIB, cu atât mai mult cu cât la începutul noului an școlar profesorii se vor afla, în continuare, în linia întâi, expunându-se riscului.

Solicităm, Domnule Prefect, să transmiteți acest punct de vedere al Sindicatului ”SPIRU HARET” Teleorman la nivelul Guvernului României și al instituției Primului Ministru al României.

Vă mulțumim!

Biroul Executiv al Sindicatului „SPIRU HARET” Teleorman,
Președinte Prof. TUDOR SPIRIDON

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole