17 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE ACTIVITĂŢII FIZICE

Sănătate

Direcţia de Sănătate Publică a judetului Teleorman desfăşoară, pe perioada lunii septembrie 2020, campania de informare-educare-conştientizare cu tema LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE ACTIVITĂTII FIZICE.

Conform OMS, efectuată în mod regulat si în cantitate adecvată, activitatea fizică îmbunătăţeşte funcţiile musculare şi cardiorespiratorii, sănătatea osoasă, reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diverse tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân şi cancer de colon) şi depresie, reduce riscul de căderi, precum şi de fracturi şi este fundamentală pentru echilibrul energetic şi controlul greutăţii. În afara exerciţiilor fizice, orice altă activitate fizică ce se desfăşoară în timpul liber, pentru transportul spre şi din anumite locuri sau ca parte a muncii unei persoane, are un beneficiu pentru sănătate. La nivel global, 1 din 4 adulţi nu este suficient de activ. Persoanele care sunt insuficient active fizic au un risc crescut de 20% până la 30% de deces în comparatie cu persoanele care sunt suficient de active. Peste 80% din populaţia adolescenţilor din lume este insuficient activă din punct de vedere fizic. Cel mai recent sondaj Eurobarometru al comisiei privind sportul şi activitatea fizică, publicat în martie 2018, arată că 50% din europeni fac exerciţii sau sunt antrenaţi în jocuri sportive. În România se observă o tendinţă continuă de crestere a procentului persoanelor care declară că nu practică niciodată sport sau activităti fizice, de la 49% în 2010, la 60% în 2014 si 63% în 2018. Creşterea activităţii fizice implică întreaga societate, precum şi o abordare culturală şi, prin urmare, necesită un efort colectiv în diferite sectoare şi discipline.

Scopul campaniei este stimularea formării unor atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos prin adoptarea activităţii fizice ca parte din viaţa cotidiană.

Grupul ţintă al campaniei din acest an este populaţia sedentară.

Sloganul campaniei este : „Fii activ!”

Tema campaniei este prevenirea efectelor activităţii fizice insuficiente asupra persoanelor sedentare.

Pandemia COVID-19 înseamnă creşterea sedentarismului, de aceea este foarte important ca oamenii de toate vârstele să fie cât mai activi. Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2 şi diverse tipuri de cancer-toate fiind afecţiuni care pot creşte sensibilitatea la noul Coronavirus SARS-CoV-2. Activitatea fizică regulată este o modalitate de a rămâne în contact cu familia şi prietenii; reduce riscul de depresie, declinul cognitiv şi întârzie apariţia demenţei.

Campania este finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin Programul National de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Suportul metodologic este asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La nivelul judeţului Teleorman, campania este coordonată de Direcţia de Sănătate Publică, prin Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii.

Fiţi activi şi proactivi! Susţineţi demersurile acestei campanii!

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole