Înainte cu trei zile de începerea noului an școlar, în interviul pe care l-a acordat „Mesagerului de Teleorman”, Cristiana Piper-Savu, viceprimar PSD al municipiului Roșiorii de Vede a subliniat faptul că managerii unităților de învățământ din această localitate s-au implicat, alături de edili, în pregătirea necesară și deloc ușoară pentru ca anul școlar 2020-2021 să înceapă în condiții sigure, evidențiind că toate problemele s-au rezolvat pe plan local, ajutorul mult promis de guvern fiind inexistent.
Astfel, „toată greutatea a căzut pe umerii școlilor și autorităților locale”.
Cât privește activitatea autorităților din Roșiorii de Vede, „la sfârșitul lunii august am rectificat bugetul, tot ce a fost rezervă bugetară, adică vreo 3 miliarde, le-am alocat (…) pentru achiziția de măști și dezinfectant, astfel încât să poată primi până la 22 decembrie, când, teoretic, se ia vacanța de iarnă, câte o mască pe zi”.
Cristiana Piper-Savu a adăugat: „Este greu de discutat și de acceptat situația pe care o traversăm acum, nu vreau să dramatizăm această situație pentru ca părinții să înțeleagă că-și vor duce copiii la școală în condiții de siguranță”.
Însă „suntem deficitari la capitolul tablete și (…) am să vă spun că ordonanța (n.r.: O.G. nr. 144) sprijină comunitățile mari, care au bugete mari și nu o comunitate cum este Roșiorii de Vede, ca să nu spun de alte comunități mai mici”.
Prin această ordonanță banii se pot obține prin depunerea unor proiecte, iar promisiunile guvernanților sunt legate de semnarea contractelor începând cu 1 Decembrie, a mai spus Cristiana Piper-Savu, concluzionând: „Eu întreb guvernul și ministerul de ce a trebuit să arunce pe umerii noștri acest lucru? Pentru a face o achiziție, trebuie să ai alocare de fonduri!”.
Alocare de fonduri care, din nefericire, lipsește cu desăvârșire!
„Multe autorități locale nu vor putea să deconteze nimic, pentru că nu pot să achiziționeze nemaiavând bani la buget… Probabil că proiectele (…) ori vor ajunge prea târziu ori nu vor fi eligibile și criteriile de eligibilitate… deja am identificat o problemă: se discută că nu pot beneficia de dublu sprijin financiar”.
În concluzie, „Nici nu pot să spun că prin această ordonanță guvernul s-a gândit să sprijine unitățile de învățământ!”.
Referitor la unitățile școlare din municipiul Roșiorii de Vede, viceprimarul a spus: „Sunt 7 școli cu personalitate juridică și încă 10 structuri arondate. În total, 17 unități în care își desfășoară activitatea preșcolari, școlari și liceeni, care ar trebui să beneficieze măcar de un cadru sanitar care să facă acel triaj (…) Să-mi spună și mie Ministerul Sănătății și Ministerul Educației cum pot eu să asigur cu 6 cadre medicale (n.r.: de la Cabinetul școlar), 17 unități de învățământ? Cine va face triajul în unitățile de învățământ?Este o întrebare la care așteptăm răspuns, domnilor guvernanți!”.
În ciuda acestor greutăți, „Eu vreau să fiu foarte optimistă, în primul rând sunt părinte, în al doilea rând sunt cadru didactic, iar eu îmi doresc ca școala să înceapă în format fizic, pentru că mă gândesc la copii. Copiii au nevoie de educație… și așa de anul școlar trecut s-a cam ales praful, nu suntem toți pregătiți pentru învățământul online. Nici noi, profesorii (…), nici toți copiii nu agreează acest mod de învățare și la acest moment nu și-a dovedit eficacitatea, dar trebuie să ne luăm toate măsurile pentru siguranța copiilor noștri”.
Măsuri pe care, după posibilitățile financiare de care dispun, le-au luat, până în acest moment, numai autoritățile locale și dascălii. Guvernul doar a promis, însă cu promisiuni nu se rezolvă nimic.
Pentru că suntem pe plaiurile lui Moromete, încheiem cu o replică celebră a acestuia: „Pe ce te bazezi, domnule?”.
„Pe promisiuni!”, ne permitem să răspundem, iar cum toți știm că vorbele zboară (și) sau se uită, concluzia este dureroasă: guvernul este total indiferent față de învățământul românesc.
Cristiana Piper-Savu, Viceprimar PSD Roșiorii de Vede: „Este greu de acceptat și de discutat situația pe care o traversăm acum.”
- Reclamă -