13.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

A.P.M. Teleorman: 29 Septembrie – Ziua de conştientizare a pierderilor şi deşeurilor alimentare

Sănătate

Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane, însă impactul ecologic global al pierderilor de produse alimentare și al risipei alimentare este enorm.
Alimentele înseamnă orice substanță sau produs prelucrat, parţial prelucrat sau neprelucrat, destinat consumului oamenilor.
Produsele alimentare includ băuturile, guma de mestecat și orice substanță, inclusiv apa, încorporată în mod intenționat în produse alimentare în timpul fabricării, preparării sau tratării lor.
Deșeurile alimentare sunt fracțiuni de produse alimentare și părți necomestibile ale produselor alimentare eliminate din lanțul de aprovizionare cu alimente, care urmează să fie recuperate sau eliminate.
Cauzele exacte ale pierderilor de alimente variază în întreaga lume și depind foarte mult de condițiile specifice și situația locală într-o anumită țară. În termeni generali, pierderile de alimente vor fi influențate de alegerile de producție a culturilor și a modelelor, infrastructura internă și a capacității, a lanțurilor de comercializare și canale de distribuție, precum și de cumpărarea consumatorilor și a practicilor de utilizare a produselor alimentare.
Risipa de alimentară este o problemă mondială care a capătat o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Importanţa acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere.
La nivel global, există diferențe în ceea ce privește momentul și locul risipei și pierderii de alimente. În țările industrializate, cea mai mare risipă se concentrează în etapele finale, și anume la nivelul distribuției și consumului. În țările în curs de dezvoltare, aceasta are loc în etapele inițiale, din cauza absenței practicilor agricole avansate, a sistemelor eficiente de transport și a infrastructurii, precum și a spațiilor sigure de depozitare.
Potrivit estimărilor, sectoarele care contribuie în cea mai mare măsură la risipa alimentelor în UE sunt gospodăriile cu 53 % și sectorul prelucrării cu 19 %. Sectorul serviciilor alimentare contribuie cu 12 %, producția primară cu 10 %, iar vânzările cu ridicata și cu amănuntul cu 5 %.
Asigurarea securității alimentare a populației, este obligația fiecărui stat. Problema securității alimentare, a accesului populației la produse agro-alimentare de bază și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Problema accesului la alimente constituie un factor care poate duce la instabilitate pe plan mondial.
Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii contribuie la liniștea socială, la stabilitate și prosperitate.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole