4.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, decembrie 5, 2024

„Aproximativ 60.000 de volume își așteaptă cititorii” – Interviu cu Bogdan Ionuț Codruță, bibliotecar al Bibliotecii Orășenești „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea

Sănătate

Rep.- Cum vă desfășurați activitatea, în condițiile deosebite create de pandemie?

B.I.C.- Din luna martie și până astăzi, Biblioteca Orășenească Zimnicea, asemenea altor instituții similare, îți desfășoară activitatea într-un context neprevăzut și nemaintâlnit. Pandemia de Covid-19 părea la începutul anului o poveste chinezească, o știre care revenea mereu în jurnalele de actualități. Începând cu luna martie, pandemia a devenit și o problemă românească de cea mai gravă importanță.

Rep.- Vorbiți-ne, vă rog, despre activitatea din primele luni ale anului, când de bucuram de… normalitate!

B.I.C.- Primele două luni ale anului au fost luni normale pentru activitatea Bibliotecii Orășenești „Miron Radu Paraschivescu” din Zimnicea. Activitățile și evenimentele publice ale bibliotecii s-au desfășurat normal, după un calendar bine stabilit.

Rep.- Enumerați evenimentele care au avut loc, vă rog!

B.I.C.- Ziua de 15 Ianuarie a fost marcată potrivit importanței. Astfel, Ziua Culturii Naționale și a poetului Mihai Eminescu a adus laolaltă elevi, profesori și un public numeros. Colocviul inițiat de Biblioteca Orășenească și găzduit de Sala mare a Primăriei Zimnicea a reprezentat și anul acesta un reper cultural pentru comunitatea zimniceană. Acesta a fost inceputul. Au urmat apoi colocviul dedicat Micii Unirii, scriitorului și disidentului Aurel Sergiu Marinescu, dar și patronului spiritual al instituției, poetul, publicistul și descoperitorul de talente literare, Miron Radu Paraschivescu. Peste 300 de persoane au fost angrenate în acea perioadă în activitățile publice ale instituției, atât ca participanți direcți, cât și ca public spectator. Început energic, promițător!

Rep.- Însă pandamia a sistat următoarele activități…

B.I.C.- A venit apoi pandemia și, odată cu ea, seria de restricții care au transformat total activitatea și viața de zi cu zi a bibliotecii. Alături de de muzee, școli, instituții publice, biblioteca a trecut și ea printr-o perioadă de oprire a activității.

Rep.- A urmat redeschiderea. Care sunt măsurile luate pentru protecția cititorilor?

B.I.C.- Redeschisă nu după mult timp, biblioteca zimniceană își așteaptă cititorii… echipati cu masca de protecție. S-a montat un dispenser cu substanță dezinfectantă pentru mâini, iar covorașul de la intrare este udat cu substanță dezinfectantă pentru încălțăminte. Accesul în incintă se face doar după o verificare prealabilă a temperaturii. Cel mai important însă este ca biblioteca să fie deschisă publicului.

Rep.- Ce motiv aveți să afirmați acest lucru?

B.IC.- În vremurile actuale, cu restrictiile de tot felul impuse de pandemie, mersul la bibliotecă poate fi o soluție de trecere mai ușoară prin încercările stării de alertă. Aproximativ 60 000 de volume își așteaptă cititorii, colecțiile de literatură română și universală, dar și de istorie, geografie, artă, fiind apte să satisfacă gusturi și nevoi diverse. Biblioteca își așteaptă cititorii în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.
A consemnat Maria Bazavan

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole