11 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, martie 28, 2024

Florin Piper-Savu, deputat PSD Teleorman: „Este necesară profesionalizarea învățământului și încetarea tratării educației ca instrument politic. Valoarea unui manager este dată de către abilitățile sale, demonstrate prin concurs și nu prin culoarea politică a acestuia!”

Sănătate

Profesorul Florin Piper-Savu, deputat PSD Teleorman, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației și Cercetării, Sorin Mihai Câmpeanu, analizează cu exactitate situația în care se află învățământul românesc, cerând asigurarea unui management profesionist în fiecare unitate școlară.
Deputatul PSD Teleorman afirmă: „Consider că reforma în educație este legată și de modul în care sunt numiți directorii unităților de învățământ și inspectorii școlari generali. Este imperios necesar ca aceste funcții de conducere să fie ocupate de către oameni care se remarcă prin calități profesionale și manageriale și nu prin simpla apartenență la un partid politic.”
În urma scoaterii la concurs a posturilor de directori și directori adjuncți în anul 2016, s-a făcut „un prim pas pentru profesionalizarea funcțiilor de conducere din sistemul de învățământ”, spune acesta.
Contractele de management educațional încheiate de către directorii unităților de învățământ cu inspectorii școlari generali expiră pe 9 ianuarie 2021, iar acum „există o presiune puternică din partea puterii politice județene pentru înlocuirea directorilor cărora li se încheie mandatul, obținut prin concurs, cu o serie de cadre didactice susținute politic de coaliția aflată la guvernare”.
Așadar coaliția nu deleagă, până la următorul concurs, managerii actuali, motivul fiind (în mod dureros, dar caracteristic!)… recompensarea celor care gândesc ca ei.
Un fel de „cine nu e cu noi, e împotriva noastră”. E ca în copilărie, când ni se spunea „dacă mă asculți, vei primi jucăria”.
Acum, „jucăria” este… funcția. Iar jocul este dur, căci vorbim despre învățământ, despre educație, despre viitorul țării, de care nimănui din actuala conducere nu-i pasă, numai funcția contează!
„Elevii, părinții și cadrele didactice suferă din cauza lipsei de continuitate, din cauza unei responsabilități a deciziei. Este necesară profesionalizarea învățământului și încetarea tratării educației ca instrument politic. Valoarea unui manager este dată de către abilitățile sale, demonstrate prin concurs și nu prin culoarea politică a acestuia!”, spune deputatul PSD Teleorman, Florin Piper-Savu.
Fără a se gândi la urmări, actualii guvernanți împart funcții pe criteriul „omul nostru, în postul dorit”, ne permitem să spunem, politicul primând în toate domeniile, uitând chiar de propriul program de guvernare. Un fel de „una spunem, alta facem”, din nefericire.
Profesorul Florin Piper-Savu, deputat PSD Teleorman, adresează următoarea întrebare: „Ministerul Educației și Cercetării are o procedură care să reglementeze unitar, la nivel național, selecția cadrelor didactice în vederea ocupării funcțiilor vacante sau temporar vacante de directori și directori adjuncți până la ocuparea acestor funcții prin concurs?”, continuând cu o altă întrebare: „Are cunoștință Ministerul Educației de faptul că majoritatea IȘJ-urilor, printre care și IȘJ Teleorman, deși au avut în perioada august-septembrie o procedură de selecție în vederea ocupării funcțiilor vacante de conducere, această procedură nu a fost actualizată, lăsând loc numirilor arbitare la conducerea unităților de învățământ, cu atât mai mult cu cât sunt IȘJ-uri precum IȘJ Vâlcea și IȘJ Sibiu care, conform principiului transparenței, au declanșat o astfel de procedură de selecție în termenul legal?”.
A treia întrebare pe care deputatul PSD Teleorman, Florin Piper-Savu o adresează ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu este: „Care este numărul de funcții de conducere, pentru director și director adjunct, la nivel național, care se vacantează pe 9 ianuarie?”, continuând: „Câți dintre directori/directori adj., al căror mandat se încheie pe 9 ianuarie 2021, vor asigura conducerea interimară până la organizarea concursului? Iar dintre aceștia, câți beneficiază de această prelungire în baza unei proceduri de selecție transparentă?”.
Deputatul PSD Teleorman, prof. Florin Piper-Savu îi cere ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu să spună cum va justifica „refuzul unor IȘJ-uri de a solicita consimțămintele directorilor/ directorilor adjuncți pentru a asigura conducerea interimară până la sfârșitul anului școlar în condițiile în care aceștia au făcut dovada calităților profesionale, manageriale și morale, reflectate prin calificativul „Foarte bine”, acordat în ultimii 4 ani școlari și și-au îndeplinit obiectivele profesionale”.
Evident, este esențial să se știe și „Dacă vor exista numiri de directori în afara unei proceduri transparente și corecte, ce intenționează să facă ministrul Educației?”.
În finalul scrisorii deschise, deputatul PSD Teleorman, prof. Florin Piper-Savu, consideră că poziția ministrului „trebuie să fie fermă”, pentru a se asigura un management profesionist, continuitate și stabilitate actului managerial din învățământ.
„Învățământul nu trebuie să sufere de pe urma luptelor și intereselor politice, care tind să pericliteze procesul de descentralizare, de transparentizare și de creștere a calității și competenței managementului educațional”, a precizat deputatul PSD Teleorman.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole