11.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

Adrian Gâdea, președinte PSD Teleorman: „PSD insistă pentru dezbaterea PNRR în Parlament!”

Sănătate

Partidul Social Democrat insista pentru dezbaterea PNRR in Parlament, astfel încât să devină un veritabil Plan Național, benefic tuturor românilor, nu doar clientelei politice a puterii. Din cauza prostiei Guvernului, România se îndreaptă către un eșec de proporții în ceea ce privește obținerea acestor bani europeni. PSD va prezenta azi viziunea sa și soluții alternative viabile pentru PNRR.
Din nou guvernarea PNL eșuează și face România de râs. Și această a treia variată de PNRR se prefigurează a fi un mare fiasco; un avertisment clar în acest sens a fost transmis chiar de comisarul european pe Transporturi Adina Vălean -liberală la origine.
❗ Un exemplu ilustrativ de prostie și de superficialitate în realizarea PNRR este încercarea Guvernului de a justifica alocarea fondurilor pentru autostrăzi, deși Comisia Europeană a spus clar că banii trebuie alocați pentru proiecte „verzi” prietenoase cu mediul – de aici, Guvernul Cîțu a propus ca autostrada să fie cu bandă de biciclete și cu stații de încărcare pentru mașinile electrice. Detalii: https://www.antena3.ro/economic/autostrada-a7-moldova-bucuresti-pista-biciclete-statii-incarcare-masini-electrice-596342.htmlUlterior, după ce a realizat penibilul situației, ministrul Fondurilor Europene a schimbat obiectivul. Detalii: https://adevarul.ro/news/bucuresti/cristian-ghinea-a7-statii-incarcare-autovehicule-electrice-perdea-forestiera-nu-pista-biciclete-1_6054f4d35163ec427113a007/index.html
‼️ Efectiv, Guvernul Cîțu se dovedește incapabil să aibă viziunea strategică de a realiza consensul politic și parteneriatul economic și social pentru un veritabil Plan Național, cum ar trebui să fie PNRR.
❗ Nu există studiu de impact, nici evaluare de piață. Nici cetățeanul, nici familia, nici generațiile tinere nu sunt printre priorități, ci doar interesele de putere, ale firmelor de casă, clientela politică abonată la consultanța la proiecte, ori să devină sugativă de bani europeni.
❗ Așa-zisul plan al Guvernului nu asigură o dezvoltare locală echilibrată la nivel național; multe proiecte importante, în diverse zone ale țării, au fost scoase de la finanțare. Banii sunt blocați cu premeditare în pixul miniștrilor, în idee că după ce vor primi avizul Comisiei Europene îi vor împărți după algoritmul politic, așa cum au făcut și cu banii din bugetul statului, în Anexa 0.07. Efectiv, PNRR, este subiect de troc politic în interiorul coaliției.
PSD insistă pentru dezbaterea în Parlament, inclusiv cu mediul economic și societatea civilă, pentru a transforma documentul într-un proiect viabil, care să evite un eșec de proporții al României – eșec ce ar fi decontat de toți Românii.
N.B. Calendarul de aprobare al PNRR prezentat de Guvern arată că România ar putea avea un plan aprobat de abia începând cu luna septembrie 2021, ceea ce înseamnă că banii europeni vor veni cu mare întârziere.
Încă odată se probează cât de mare a fost minciuna lui Iohannis că a obținut pentru România 80 de miliarde de euro, bani de la Uniunea Europeană, pentru a combate pandemia. De fapt sunt doar 14,6 miliarde granturi PNRR, la care se adaugă împrumuturi de încă 13 miliarde. Și oricum sunt incerfte dacă până la finalul anului viitor nu se angajează cheltuieli, pe proiecte eligibile, în valoare de 70% din suma alocată României.

Adrian Gâdea, președinte PSD Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole