14.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 20, 2024

Campanie de donare de sânge: „Donează Sânge! Salvează o Viață!”

Sănătate

Consiliul Județean Teleorman, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman, organizează în perioada 26 aprilie-26 mai 2021, o campanie de donare de sânge, la Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman.

Dorim să convingem cât mai mulți donatori să ni se alăture, lipsa de sânge fiind acută pentru spitalele din județ și din întreaga țară. Contextul actual este fără precedent, iar acest lucru ne face responsabili pe fiecare, la nivel individual. Este nevoie urgentă de donatori de sânge în această perioadă mai mult decât oricând. Suntem unici, dar sângele nostru nu este, poate fi donat. Printr-un gest simplu, la îndemâna noastră, fiecare donator poate oferi o șansă unică la viață celor pentru care disponibilitatea sângelui compatibil face diferența dintre viață și moarte, picătură cu picătură.

Pandemia ne impune distanțare fizică, dar rămânem împreună solidari şi responsabili, convinși că exemplul nostru va încuraja cât mai mulți tineri să participe la donarea benevola și neremunerată, crescând siguranța transfuziei de sânge.

Vă așteptăm în cele 4 săptămâni de campanie la Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman, str. Mihăiță Filipescu nr. 12-14, Alexandria, de luni până vineri, în intervalul orar 0730-1330.

Nu este nevoie de programare! Procedura de donare este una simplă. Donatorii trebuie să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman – iar în urma unui control de rutină realizat de specialiști în hematologie, cei care îndeplinesc condițiile esențiale de admisibilitate vor începe procesul de recoltare.

Condițiile minime pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a putea dona sânge sunt:

• vârsta: 18-60 ani;

• greutatea: femei –minim 50 kg; bărbați –minim 60 kg;

• tensiunea arterială: peste 100 cu 60 mm Hg;

• pulsul: 60-100 bătăi pe minut;

• să nu suferiți de boli cronice: diabet, cancer, hepatită(B și C), ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, boli de inimă, boli de piele, hipertensiune în tratament, etc.);

• să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere);

• să nu fi suferit intervenții stomatologice sau chirurgicale majore în ultimele 6 luni;

• să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (doar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);

• să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);

• femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie;

• să nu consumați alcool cu 48 ore înaintea donării;

• să nu fumeze înainte și după donare minimum 2 ore;

• înainte de donare se recomandă hidratare corespunzătoare, cu mic dejun ușor și fără grăsimi animale.

Siguranța ta și a oamenilor care vin să doneze este prioritatea noastră în această perioadă.

Fiecare donator beneficiază de 7 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă, iar militarii, elevii și studenții de o zi de scutire de frecvență.

De asemenea, donarea de sânge promovează un stil de viață sănătos,  încurajează solidaritatea umană și creșterea stimei de sine, determină beneficii importante, spre exemplu, conduce la împrospătarea sângelui, obținerea unei imunități crescute, reduce riscul de infarct miocardic și de accident vascular cu aproximativ 30%.

O singură unitate de sânge donat poate salva până la 3 vieți. 1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Anual, doar 2% din populația României donează sânge, un procent infim raportat la necesitățile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care se confruntă și spitalele din județul Teleorman din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienți sau aparținătorii unui pacient care poate primi o nouă șansă la viață printr-un gest simplu și benevol de asumare conștientă, donând 450 ml de sânge. Numai împreună putem să oferim o nouă șansă la viață celor care au nevoie de sânge spre a fi salvați.

Campania își propune să atragă un număr cât mai mare de donatori, să contribuie la susținerea și încurajarea acțiunilor de donare benevolă de sânge, lansând un semnal de alarmă cu privire la nevoia pregnantă și permanentă de sânge și de preparate sanguine.

Alege viața! Fii donator voluntar! Împreună, donăm, salvăm, onorăm viața! Teleormanul donează sânge! Vino și tu!

26.04.2021

Comunicare presă, Consiliul Județean Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole