10.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, martie 18, 2024

Mădălin Borș, vicepreședinte PSD Teleorman: „Trai, neneacă, pe bani europeni. Asocierea GSP Power – Romgaz este câștigătoarea detașată a tombolei PNRR!”

Sănătate

Mădălin Borș, vicepreședinte PSD Teleorman

GSP Power (condusă de Gabriel Comănescu, locul 25 Top 300 Capital 2018) este singura firmă privată din România care, alături de Romgaz, va primi bani mulți, cu dedicație și fără licitație – respectiv 600 milioane euro – prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Consorțiul format din Romgaz, GSP Power și Siemens, înființat și validat pe șest de Ministerul Energiei, onor ministrul Virgil Popescu, care acum o dă la întors, se prezintă cu două proiecte, urmând să facă, în 3 ani, o centrală pe gaze de 159 MW, un parc solar de 20 MW, o unitate de producere a hidrogenului verde și o instalație de captare și stocare a carbonului. Ultimul pas pentru ca fondurile PNRR să fie cheltuite fără licitație este reprezentat de acordul Comisiei Europene.

Întâi, să clarificăm câteva aspecte. Orice investiție în sectorul energetic este necesară și mai mult decât binevenită, mai ales dacă se realizează cu finanțare europeană nerambursabilă. De asemenea, este recomandat să susținem inițiativele private și parteneriatele între companiile private și cele de stat* dacă dorim să vedem rezultate. Ce facem, însă, dacă observăm avantajarea cu precădere a anumitor parteneriate și firme private, care își primesc astfel recompensele pentru susținerea politică.**

În cazul de față, ministrul Virgil Popescu, care are în subordine Romgaz și gestionează capitolul de energie din PNRR, era așteptat să dea explicații privind includerea firmei GSP Power în PNRR. Cum s-a făcut consorțiul? Care au fost criteriile de selecție și departajare? De ce nu a anunțat public Romgaz că a intrat într-un consorțiu? Au fost invitate și alte firme? Care sunt competențele firmei lui Comănescu în producerea de energie?

Premierul Cîțu i-a pasat responsabilitatea lui Virgil Popescu. Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene și responsabilul cu PNRR, s-a declarat neștiutor despre GSP Power. Virgil Popescu, trezit de cartoful fierbinte aruncat de colegi în mâinile sale, iese la rampă cu declarații mincinoase, sfidând românii. În interviul acordat Agerpres, ministrul clamează transparență, declară că îi place proiectul și aruncă pisica în curtea Romgaz. Greu de crezut că Popescu nu știe ce se întâmplă într-o companie din subordinea sa.

Pasarea cartofului fierbinte al responsabilității pentru politicile publice în domeniul energiei nu face decât să confirme aranjamentele obscure cu firme alese pe sprânceană și abonate la finanțare nerambursabilă. În lipsa transparenței și a explicațiilor pertinente, cerem ca autoritățile competente să se autosesiseze și să cerceteze modul în care GSP Power a ajuns să acceseze fonduri de 600 milioane de euro prin PNRR! Nu de alta, dar – așa cum spune ministrul Ghinea – este un ajutor de stat, pentru care trebuie notificată Comisia Europeană. Ministerul Energiei va trebui, în cele din urmă, să explice de ce acea companie este unica în poziție de a furniza un serviciu sau un bun pe piața din România. Va fi interesant să aflăm cine este în spatele acestor decizii și cine are de dat socoteală pentru ele.

  • Investițiile companiilor de stat sunt dezastre dovedite, vezi cazul centralei Iernut a Romgaz, termen de finalizare 2019.
    ** PSD a cerut imperativ Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă privată – GSP Power, implicată puternic în susţinerea candidaturii şi alegerea actualului primar PNL de la Constanţa, Vergil Chiţac – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie.

Mădălin Borș, vicepreședinte PSD Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole