13.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

Căldura e de la vreme, facturile mari sunt de la PNL – Mădălin Borș

Sănătate

Odată cu căldura, vin scumpiri: la energia electrică, telefonie mobilă, impozite, urmează și la gaze naturale – toate vor arde românii la buzunare. Sunt creșteri de prețuri agresive, în condițiile în care veniturile românilor sunt neschimbate! Iar pentru milioanele de consumatorii vulnerabili, nedefiniți încă legal, facturile la utilități vor fi de nesuportat. O lume întreagă se luptă cu încălzirea globală, cu criza sanitară – iată, noi, românii, cu administrația liberală!

Cu toții vom plăti facturi mai mari la energie. Urmează și la gaze, chiar și pentru cei care au trecut în piața concurențială! Într-adevăr, în cazul acestora, creșterile nu vor fi la fel de mari ca cele din serviciul universal, dar acestea vor exista. Sună cinic, dar românii ar trebui să se obișnuiască cu prețuri mari la energie. Motivul: pieţele din Europa sunt cuplate, astfel că în România avem un preț al energiei la nivelul celui regional. Uneori, cu mult mai mare decât în alte țări europene! De pildă, România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa astăzi, 25 iunie. Presa de specialitate prezintă situația: Prețul de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU-piața spot) de pe bursa de energie de la București este de 108,4 euro/MWh, cel mai mare preț spot din Europa, pentru energia livrată mâine. Este cel mai mare preț din Europa, și cu aproape 20 de euro/MWh mai mare decât cel din Germania (e-nergia.ro). Între timp, de la deficit de producție și import de energie, România exportă masiv zilele acestea. Însă, scumpirile se țin lanț în continuare…Catalogați de ministrul Virgil Popescu vinovații de serviciu pentru scumpiri, furnizorii de energie nu o duc prea bine. Vedem deja un caz de insolvență la cel mai mare furnizor privat din piața concurențială, este posibil să asistăm și la alte astfel de situații. Recordurile de prețuri pe PZU îi obligă pe furnizori să-și reducă expunerea în această piață spot pentru a continua afacerile și să poată gestiona contractele cu clienții. Problemele furnizorilor vor fi, în mod evident, resimțite de clienții acestora.

Factura la energia electrică reflectă evoluția de pe piețele de energie, interne și internaționale, lipsa investițiilor în capacitățile de producție și costurile ridicate ale certificatelor de CO2, sunt explicațiile oferite românilor de asociația furnizorilor, care s-a ferit să îl contrazică pe ministrul Energiei, mulțumindu-se să spună că nu furnizorii sunt cauza scumpirilor.

Dincolo de condițiile actuale din piața energiei, nu vedem însă vreo asociație de profil care să ceară socoteală autorităților pentru ce nu s-a făcut în pofida marilor promisiuni. Guvernul, autoritatea de reglementare, parlamentarii ar trebui să fie în alertă și să urgenteze luarea unor decizii în plan energetic care să vină în sprijinul cetățenilor, să reducă din șocul scumpirilor care dau năvală din luna iulie. O urgență este legea privind consumatorii vulnerabili, care să intre în vigoare în septembrie 2021, nu în septembrie 2022 așa cum se dorește! Altfel, românii săraci vor fi blestemați la o încă o iarnă de frig.

Guvernul PNL să trăiască, românii să plătească!

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole