9.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 20, 2024

Jurnalul operativ al ISU Teleorman

Sănătate

În ultimele 72 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 96 de evenimente, după cum urmează:

74 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 3 accidente rutiere, produse pe raza localităților Alexandria și Măldăeni, în urma cărora a rezultat o victimă, încarcerată, conștientă și cooperantă, însă cu multiple traumatisme. Aceasta a fost eliberată din caroseria deformată cu ajutorul accesoriilor de descarcerare și predată echipajelor medicale. Pompierii au continuat misiunile pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, precum și pentru îndepărtarea resturilor de caroserie de pe carosabil astfel încât circulația să se desfășoare în condiții de siguranță. Cazurile au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări; 

–  11 incendii, dintre care unul izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Mihăești (o magazie de lemne), unul la o combină agricolă aflată la recoltat pe raza localității Văceni, un incendiu a izbucnit la o autoutilitară pe DN 52, în apropierea localității Furculești, unul la un lan de grâu pe raza localității Rădoiești Deal și 9 incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriște, în apropierea localităților Traian, Guruieni, Scrioaștea (DN 65A), Roșiorii de Vede, Seaca, Merișani și Ciuperceni;

– 3 intervenții în cooperare cu echipajele medicale ale  SAJ Teleorman pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate;  

– o misiune pentru sprijinirea echipei de vaccinare mobile, în activitatea derulată la nivelul județului Teleorman;

– 4 activități de informare a cetățenilor cu privire la interzicerea arderii vegetației uscate de pe terenurile agricole/pajiștile permanente.

Activități de îndrumare, control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 4 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din domeniul agricol, aplicând pentru neregulile constatate un număr de 11 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 5000 de lei. Pe timpul acestor misiuni, au fost efectuate 4 activități de instruire a personalului cu privire la modul de asigurare a primei intervenții în cazul izbucnirii unui incendiu. 

Reamintim cetățenilor faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, informăm proprietarii de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Din punct de vedere legislativ, toți cei care dețin terenuri agricole ar trebui să cunoască faptul că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat atât de pompieri, cât și de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole