12.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

Trei zile de foc pentru pompierii teleormăneni – 27 de incendii

Sănătate

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 80 de evenimente, după cum urmează:

45 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– un accident rutier, produs pe raza municipiului Alexandria, cu un autoturism intrat într-un stâlp, în urma căruia au rezultat două victime, conștiente și cooperante, neîncarcerate, preluate de echipajele medicale SAJ și SMURD. La acest eveniment, pompierii au continuat misiunea pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, iar polițiștii au preluat cazul pentru cercetări.

– 27 de incendii, dintre care două izbucnite la autoturismele unor cetățeni, pe raza municipiului Alexandria (centura ocolitoare) și comuna Valea Poștei, un incendiu la o casă de locuit din municipiul Roșiorii de Vede, unul la o anexă gospodărească din localitatea Smârdioasa, un incendiu de furaje (baloți și căpițe cu fân) la Brânceni, două incendii la cablurile unor stâlpi de electricitate din Plosca și Alexandria și 20 de incendii de vegetație uscată și miriște, izbucnite pe raza localităților Viișoara, Mereni, Nenciulești, Videle, Turnu Măgurele, Uda Clocociov, Buzescu, Măldăeni, Brânceni, Bujoreni, Plosca, Roșiorii de Vede, Alexandria și Poroschia, cu pericol de propagare la gospodăriile cetățenești și culturile agricole din imediata apropiere, precum și de producere a unor accidente rutiere pe drumurile naționale și județene din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea.

Din fericire, toate aceste incendii au fost stinse de pompierii militari teleormăneni, cu autospecialele de lucru cu apă și spumă din dotarea subunităților, înainte de a fi produse pagube materiale importante ori victime omenești.

Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim faptul că locațiile suprafețelor agricole afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Potrivit legislației în vigoare, se sancționează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora”;

De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunțarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgență, a primarului sau a poliției de către persoana care observă un incendiu și, după caz, neluarea măsurilor, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea acestuia”;

Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar și viețile cetățenilor, participanți la trafic, pe drumurile naționale și județene aflate în apropierea lor.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

– 2 alte misiuni (o deblocare a unei uși de acces în locuință și o salvare de animal);

– 5 activități de informare a cetățenilor cu privire la interzicerea arderii vegetației uscate de pe terenurile agricole/pajiștile permanente.

Activități de îndrumare, control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 7 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din domeniul agricol, aplicând pentru neregulile constatate un număr de 19 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 2500 de lei. Pe timpul acestor misiuni, au fost efectuate 2 activități de instruire a personalului cu privire la modul de asigurare a primei intervenții în cazul izbucnirii unui incendiu.

Principalele aspecte urmărite pe timpul controalelor de prevenire au fost:

– respectarea normelor specifice de apărare împotriva incendiilor pe timpul lucrărilor agricole de recoltare a păioaselor;

respectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi privind fumatul;

existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, în special pe timpul lucrărilor de recoltare a păioaselor;

acordarea de asistență tehnică de specialitate la solicitările venite din partea responsabililor obiectivelor controlate;

diseminarea de materiale informative privind reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul campaniei agricole și a lucrărilor ce presupun utilizarea focului deschis.

Pe linia prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, pompierii au participat alături de celelalte instituții cu atribuții de control din cadrul M.A.I. la 9 verificări în cadrul instituțiilor publice și unităților economice cu aflux de persoane din Alexandria aplicând pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală 6 sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole