13.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 18, 2024

ISU Teleorman – Trei zile de foc

Sănătate

39 de incendii, 75 de cazuri SMURD, 4 accidente rutiere, 4 intervenții pe timpul fenomenelor meterologice nefavorabile și 5 alte misiuni (sprijin SAJ, recunoașteri, informare preventivă)

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 127 evenimente, după cum urmează:

75 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 4 accidente rutiere, dintre care trei produse în data de 31 iulie, pe raza localităților Alexandria, Brânceni și Scrioaștea, iar unul în ziua de 01 august, pe raza municipiului Alexandria, în urma cărora au rezultat cinci victime, conștiente și cooperante, neîncarcerate. La toate aceste evenimente, pompierii au intervenit atât cu echipajele SMURD, pentru acordarea primului ajutor calificat victimelor și transportarea lor la spital, cât și cu autospecialele de lucru cu apă și spumă pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cazurile au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

– 4 misiuni pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice de COD PORTOCALIU (vijelii, ploi abundente și grindină), în seara zilei de 31 iulie, astfel:

– pe DJ 506, între Mârzănești și Valea Părului, trei copaci au fost doborâți de vânt, blocând carosabilul. Pentru îndepărtarea acestora au intervenit pompieri militari alexăndrineni cu o autospecială de descarcerare, traficul reluându-se rapid, în condiții de siguranță;

– pe raza comunei Țigănești, un copac s-a rupt și a căzut pe carosabil. Pentru degajarea acestuia au intervenit membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Țigănești;

– la Videle, acoperișul unui bloc de pe strada Aleea Pieței a căzut pe un autoturism, fără a fi înregistrate victime. Pentru îndepărtarea acestuia au intervenit pompierii Detașamentului Videle cu o mașină de stingere și modul de descarcerare;

– pe raza localității Răsuceni, un copac a fost doborât de vânt pe carosabil. Pentru îndepărtarea acestuia au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Drăgăneşti Vlaşca.

– 39 de incendii, dintre care 4 izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Gârdești, Turnu Măgurele, Zimnicea și Toporu, iar 35 la vegetația uscată și gunoiul menajer de pe raza localităților Viișoara, Băcălești, Roșiorii de Vede, Zimnicea, Năsturelu, Frumoasa, Drăgănești Vlașca, Orbeasca de Sus, Tătărăștii de Jos, Merenii de Sus, Ciuperceni, Călinești, Copăceanca, Blejești, Valea Cireșului, Smârdioasa, Cosmești, Călmățuiu de Sus, Bujoreni, Voievoda, Dudu, Segarcea Deal, Piatra, Lisa, Valea Poștei, Pietroșani, Alexandria, Suhaia și Blejești.

Două locuințe distruse de foc

Ieri după-amiază, în jurul orei 17.11, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, un cetățean a solicitat intervenția pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit în satul Gârdești, comuna Necșești, la două case nelocuite, cu pericol de propagare la celelalte gospodării din imediata apropiere.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului, au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Necșești cu o autocisternă și personalul SVSU Vârtoape cu o autospecială de lucru cu apă și spumă.

Cu toate că focul a fost localizat rapid, în limitele găsite, stingerea totală a acestuia a fost realizată după aproape patru ore de intervenție din cauza cantității mari de materiale ușor combustibile și a vegetației uscate abundente din interiorul celor două curți nelocuite. Alimentarea cu apă a autospecialelor de intervenție a fost realizată de mai multe ori cu ajutorul unei autocisterne din cadrul SVSU Necșești, din balta aflată pe raza localității.

Pagubele înregistrate, reprezentând două case de locuit, realizate din paiantă, cu suprafețe de 70, respectiv 80 mp, au fost estimate la suma de 30 000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 100 000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că focul a pornit de la o țigară nestinsă corespunzător, aruncată în vegetația uscată din apropierea unei gospodării, flăcările propagându-se apoi rapid la bunurile din interiorul acesteia.

Acoperișul locuinței a fost distrus de flăcări

            Acoperișul unei locuințe din municipiul Turnu Măgurele, de pe strada Călmățuiu, a fost distrus de foc pe o suprafață de cca. 150 mp, în cursul zilei de ieri, 02 august 2021.

Alarma a dat-o un cetățean, în jurul orei 10.30, care a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, solicitând intervenția pompierilor militari turneni. Ajunși rapid la fața locului, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, militarii au localizat imediat incendiul, reușind să-l stingă în limitele găsite după aproximativ o oră.

Valoarea pagubelor, reprezentând cca. 150 de mp din acoperișul casei de locuit, tavanul și instalația electrică a acesteia, a fost estimată la suma de 30000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 100 000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică ce prezenta improvizații.

A suferit arsuri pe cca. 30% din suprafața corpului

            Proprietarul unei gospodării din localitatea Toporu, județul Giurgiu, în vârstă de cca. 87 de ani, în încercarea sa de a stinge un incendiu izbucnit la o anexă din imediata apropiere a locuinței, cu pericol de extindere la aceasta, a suferit arsuri pe cca. 30% din suprafața corpului.

            Anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la ora 13.25, la fața locului s-au deplasat imediat două echipaje de pompieri din cadrul Punctului de lucru Drăgănești Vlașca, cu o mașină de stingere și o ambulanță SMURD, membrii SVSU Toporu cu o autocisternă și un echipaj medical din cadrul S.A.J. Giurgiu. Victima a primit primul ajutor calificat de la paramedicii teleormăneni, fiind apoi predată echipajului medical SAJ pentru a fi transportată la spital.

            Incendiul a fost localizat și lichidat în aproximativ o oră, în limitele găsite, pompierii reușind să salveze casa de locuit. Focul a distrus o anexă și mai multe bunuri de uz gospodăresc, valoarea pagubelor ridicându-se la aproape 1000 de lei . Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la suma de 20000 de lei.

            Din cercetările efectuate la fața locului, a reieșit faptul că incendiul a izbucnit de la un foc deschis, lăsat nesupravegheat în apropierea anexei.

Valoarea bunurilor salvate – peste 50000 de lei

            În data de 01.08.2021, la ora 03.04, pompierii militari zimniceni au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 de faptul că un incendiu a izbucnit la o casă de locuit de pe strada Mihai Eminescu, din orașul Zimnicea.

            Ajunși rapid la locul evenimentului, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, o autocisternă și o ambulanță SMURD, pompierii au constatat faptul că focul se manifesta la astereala din lemn de la o cameră de locuit, pe cca. 35 mp, cu pericol de extindere la întreaga locuință. Aceștia au localizat imediat flăcările, reușind stingerea incendiului în limitele găsite și salvarea în mare parte a casei de locuit. Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la suma de 50000 de lei, iar cea a pagubelor la aproximativ 5000 de lei.

În urma verificărilor efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că focul a pornit de la un scurtcircuit produs la un aparat de aer condiționat, lăsat în funcțiune nesupravegheat.

35 de incendii de vegetație uscată, miriște și gunoi menajer

În ultimele trei zile, pompierii militari teleormăneni au intervenit pentru stingerea a 35 de incendii de vegetație uscată, miriște și gunoi menajer pe raza localităților Viișoara, Băcălești, Roșiorii de Vede, Zimnicea, Năsturelu, Frumoasa, Drăgănești Vlașca, Orbeasca de Sus, Tătărăștii de Jos, Merenii de Sus, Ciuperceni, Călinești, Copăceanca, Blejești, Valea Cireșului, Smârdioasa, Cosmești, Călmățuiu de Sus, Bujoreni, Voievoda, Dudu, Segarcea Deal, Piatra, Lisa, Valea Poștei, Pietroșani, Alexandria, Suhaia și Blejești, acestea prezentând pericol de propagare la gospodăriile cetățenești și culturile agricole din imediata apropiere, precum și de producere a unor accidente rutiere pe drumurile naționale și județene din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea.

Din fericire, toate aceste incendii au fost stinse de pompierii militari teleormăneni, cu autospecialele de lucru cu apă și spumă din dotarea subunităților, înainte de a fi produse pagube materiale importante ori victime omenești.

Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim faptul că locaţiile suprafeţelor agricole afectate de incendii au fost înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Potrivit legislației în vigoare, se sancţionează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”;

De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”;

Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

– 5 alte misiuni ( 2activități de informare a cetățenilor cu privire la interzicerea arderii vegetației uscate de pe terenurile agricole/pajiștile permanente, 2 recunoașteri în teren și 1 misiune în sprijinul SAJ pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate).

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole