14.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, martie 28, 2024

În România Normală și Educată a lui Johannis e un haos generalizat, deci nici începutul de an școlar nu putea face excepție. – Florin Piper

Sănătate

1 Septembrie este ziua în care, oficial, începe noul an școlar dar este și ziua în care, ar fi trebuit să intre în vigoare majorarea punctului de pensie la 1875 de lei și majorarea salariilor profesorilor, așa cum prevede legea inițiată și adoptată de PSD, lege pe care însă, guvernele lui Iohannis, în pofida angajamentelor și promisiunilor, au încalcăcat-o cu bună știință. Guvernul dovedește o lipșă de apreciere și de respect față de cei ce i-au educat.

În România Normală și Educată a lui Johannis e un haos generalizat, deci nici începutul de an școlar nu putea face excepție.

Regulile pentru desfășurarea cursurilor în noul an școlar, anunțate de miniștrii Educației și Sănătății devoalează incapacitatea Guvernului de a asigura dreptul neîngrădit la educație, prevăzut de Constituție și de a garanta desfășurarea orelor cu prezență fizică, în condiții de siguranță.

În acest moment școlile sunt la fel de nepregătite pentru a face față provocărilor generate de epidemie, ca și anul trecut, iar regulile convenite de cei doi minștrii întrețin incertitudinea și brambureala din sistem.

Noile reguli ne arată că se aplica măsuri mai puțin restrictive decât anul trecut, deși ni s-a tot spus că avem anul acesta o varianta Delta mai contagioasă iar vaccinarea este nesemnificativă. 

Declarațiile contradictorii ale miniștrilor Sănătății și Educației, lipsa de pregătirea a școlilor, incertitudinea cu privire la participarea fizică la cursuri sau la învățământul online, au creat din nou haos, ca și anul trecut, cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea noului an școlar.

În acest moment nici profesorii și nici părinții nu știu cum va începe școala și, mai ales, cum va continua.

Nu știu dacă elevii vor primi măști gratuit și dacă purtarea lor va fi obligatorie sau doar ,,recomandată puternic”.

Nu știu dacă se va impune testarea periodică a cadrelor didactice nevaccinate, pe banii lor, pentru că ministrul Educației afirmă că nu este constituțională o astfel de măsură, în timp ce ministrul Sănătății susține contrariul.

Nu știu dacă trebuie să pregătească copiii pentru un an de învățământ cu prezență în școli, sau doar pentru o lună și apoi să-i pregătească pentru cursurile on-line.

Nu știu cum se vor desfășura în noul an școlar cursurile online, în condițiile în care sutele de mii de tablete promise în 2020 nu au mai ajuns niciodată la elevi ori la profesori, sute de mii de elevi încă nu au acces la internet după un an jumătate de la declanșarea pandemiei, și în condițiile în care, ministrul Cîmpeanu afirmă că mii de profesori sunt nepregătiți pentru acest tip de predare.

Părinții, elevii și profesorii trebuie să știe cu certitudine:

Cine plătește pentru materialele de protecție și cine asigură fondurile pentru toate cheltuielile suplimentare impuse prin decizia miniștrilor și a CNSU : Guvernul, autoritățile locale, sau părinții și profesorii?

Testele sunt gratuite pentru TOȚI profesorii și elevii, inclusiv pentru cei cu simptome și pentru cei care sunt testați în a 8-a zi de invățământ online? Sau elevii și profesorii sunt obligați să-și plătească testele?

De ce sunt trimiși acasă și trec online, TOȚI copii dintr-o clasă, dacă unul dintre ei este contaminat? Pentru o minoritate se sacrifică majoritatea! De ce nu se face testarea rapidă a tuturor, iar cine este sănătos continuă școala normal și doar cei cu test pozitiv fac cursuri online? 

De ce copiii vaccinați nu sunt testați, deși rămân în clase, chiar dacă potențial pot fi purtători de virus, ca și ceilalți și îi pot îmbolnăvi pe cei nevaccinați dacă aceștia se reîntorc la cursuri după a 8-a zi?

Profesorii au voie să fie bolnavi ? Sau trebuie să se ”odihnească” puțin ? Ce se întâmplă în scenariul online cu cadrele didactice pozitive sau contacți ? Nu pot preda online pentru că nu pot fi în medical și-n același timp și pe platforma educațională, fiind total ilegal.

Miniștrii Educației, dl Cîmpeanu, de la PNL – și Sănătății, dna Mihăilă, de la USR trebuie să redacteze și să-și  asume un document final coerent, din care să elimine toate neclaritățile privind desfășurarea noului an școlar și în care să lămurească aspecte esențiale la care nu au reușit să ofere explicații la conferința de presă. Nu poți să anunți public reguli noi, fără să semnezi ordinul comun necesar!

Florin Piper – deputat PSD Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole