17.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, martie 28, 2024

Jandarmii teleormaneni au omagiat memoria generalului Ion Bunoaica

Sănătate

Miercuri 1 septembrie 2021, conform tradiției, Inspectoratul Județean de Jandarmi Teleorman ,,General de brigadă Ion Bunoaica”, cu sprijinul autorităților locale, a organizat o ceremonie militară la Monumentul Generalului de divizie (pot-mortem) ION BUNOAICA, situat în centrul comunei natale, din localitatea Slobozia Mândra, județul Teleorman.
Ceremonia a fost prilejuită de comemorarea a 26 de ani (1 septembrie 1995) de la trecerea în neființă a generalului Ion Bunoaica, comandant al Jandarmeriei Române în perioada 1990 – 1995, precum și de aniversarea a 128 de ani ( 1septembrie 1893) de la înființarea Jandarmeriei Rurale.

La invitația Col. Mihăilescu Remus-Anișor, împuternicit inspector șef al IJJ Teleorman, rezerviștii militari teleormăneni uniți (din cadrul ANCMRR – Fil. Jud.Teleorman a MAI ,,Mihai Viteazul” și Fil. Jud. Teleorman a MApN ,,Gl. David Praporgescu”), am participat cu evlavie, onoare și respect, pentru a aduce un pios omagiu celui mai mare Comandant al Jandarmeriei Române, din perioada postdecembristă, dispărut prematur, într-un tragic, stupid și … dubios accident aviatic – de elicopter, unde ancheta desfășurată la acea vreme, a fost una superficială, care a ridicat foarte multe semne de întrebare, lăsând de dorit și nelămurite multe circumstanțe, neelucidate nici până în prezent …
După prezentarea programului ceremoniei de către plutonier adjutant șef Oanță Ion, purtătorul de cuvânt al jandarmilor teleormăneni, s-a desfășurat o slujbă religioasă de către preotul bisericii locale (încheiată cu ,,Veșnica Pomenire” a Eroului Jandarm, Generalul Ion Bunoaica).
În continuare, purtătorul de cuvânt a prezentat o interesantă alocuțiune intitulată ,,Jandarmeria Rurală – necesitatea istorică de ordine publică și siguranță publică”, urmată de o emoționantă prezentare a personalității omului și jandarmului Ion Bunoaica și contribuția sa la întemeierea jandarmeriei contemporane.
Ca deobicei, am avut prilejul onorant, de a prezenta și eu o scurtă cuvântare despre Marele meu Comandant (în memoria căruia am scris, cu câțiva ani în urmă, o modestă lucrare intitulată ,,S-a stins Meteorul”), unde am încheiat cu remarca, că, dacă viața nu i-ar fi fost curmată (mult prea devreme, la doar 47 de ani…) și ar mai fi trăit, în calitatea de Comandant al Jandarmeriei Române ar fi realizat, cu certitudine, multe din ideile și planurile sale îndrăznețe, inclusiv dorința sa cea mai mare, de a reînființa Jandarmeria Rurală (așa cum a fost tradiția în perioada interbelică, când aceasta a fost desființată în anul 1947, în mod abuziv de către comuniști).
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori din partea : I.J.J. Teleorman ,,Gl.bg. Ion Bunoaica”, Primăriei și Consiliului local al comunei Slobozia Mândra, precum și din partea rezerviștilor militari teleormăneni uniți și venerabilii veterani de război teleormăneni.
La final, purtătorul de cuvânt, a mulțumit tuturor pentru participare, precum și autorităților locale (Primăriei și Bisericii) și rudelor generalului, pentru sprijinul constant acordat în organizarea și desfășurarea ceremoniei.
Fiind unul dintre cei care am participat, constant, din anul 1996 ( când a fost desfășurată prima ceremonie militară, de dezvelire a monumentului) și pană în anul 2019, am remarcat și doresc să evidențiez, în mod special, sprjinul constant al actualului primar, domnul Marinel ȘTEFAN (reales de mai multe ori) în organizarea impetuoasă a celor câte două ceremonii anuale (la 3 Aprilie și la 1 Septembrie), precum și îngrijirea Monumentului Eroului Jandarm Ion Bunoaica (declarat Cetățean de Onoare al comunei, și în memoria sa, acordând denumirea unei străzi/ulițe cu numele generalului).

AM ONOAREA SĂ VĂ SALUT, DOMNULE GENERAL!
DUMNEZEU SĂ VĂ AIBĂ ÎN PAZA SA!

DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE JANDARMERIA ROMÂNĂ!

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole