11.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

În două zile: 30 de incendii, 65 de cazuri SMURD, 2 accidente rutiere și 4 alte situații de urgență

Sănătate

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 101 evenimente, după cum urmează:

65 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 30 de incendii, dintre care unul izbucnit la o anexă gospodărească din comuna Conțești, stins în limitele găsite de pompierii militari zimniceni și 29 de incendii de vegetație uscată, miriște, porumbiște și gunoi menajer, izbucnite pe raza localităților Bragadiru, Piatra, Suhaia, Fântânele, Turnu Măgurele, Zimnicea, Seaca, Viișoara, Vânători, Cosmești, Zimnicea, Islaz, Rădulești, Calomfirești, Conțești, Buzescu, Orbeasca de Sus, Brânceni, Valea Cireșului și în apropierea DJ506B, cu pericol de propagare la gospodăriile cetățenești și culturile agricole din imediata apropiere, precum și de producere a unor accidente rutiere din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea. Aceste incendii au fost stinse în limitele găsite de către pompierii militari teleormăneni, reușindu-se astfel salvarea de importante bunuri materiale;

– 2 accidente rutiere, produse pe raza localităților Dobrotești și Alexandria, la care pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat unei persoane rănite și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cele două evenimente rutiere au rămas în atenția autorităților pentru cercetări.

– 4 alte misiuni, dintre care: o misiune de decontaminare a tehnicii de intervenție, două intervenții pentru deblocarea ușilor de acces pentru a facilita accesul echipajelor medicale la persoanele cu probleme de sănătate, o intervenție pentru salvarea unui animal căzut într-un canal.

În atenția cetățenilor, proprietarilor de terenuri agricole și administratorilor acestora!

Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație uscată, atragem atenția tuturor proprietarilor de terenuri agricole sau administratorilor acestora că arderea miriștiilor și vegetaţiei uscate este INTERZISĂ. Atunci când flăcările s-au manifestat pe suprafețele de teren agricol, pompierii militari au raportat de îndată coordonatele către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Le reamintim cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, pompierii militari vor aplica amenzi de până la 2500 de lei pentru efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. Totodată, facem mențiunea că se sancționează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora”, iar „neanunțarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgență, a primarului sau a poliției de către persoana care observă un incendiu și, după caz, neluarea măsurilor, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea acestuia” poate fi sancționată cu amendă de la 1001 la 2500 de lei.

Deoarece în această perioadă se observă o tendință de creștere numărului de incendii de vegetație uscată, care pot pune în pericol viețile cetățenilor, bunurile materiale ale acestor și mediul înconjurător, facem apel la toți proprietarii de terenuri agricole/administratorii acestora să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște și să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica producerea lor. Pentru ca riscul izbucnirii incendiilor din cauza țigărilor aruncate la întâmplare de către trecători/călători să fie eliminat, solicităm fermierilor și proprietarilor de terenuri agricole aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată să realizeze FÂȘII ARATE de aproximativ 20 – 50 de metri.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole