11.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, mai 3, 2024

La „foc” continuu – 170 de misiuni

Sănătate

În ultimele 72 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 170 de evenimente, după cum urmează:

85 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 53 de incendii, dintre care două izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Dobrotești și Siliștea, unul de furaje, care s-a manifestat într-o gospodărie din comuna Botoroaga, un incendiu izbucnit la cablurile electrice de pe un stâlp din Roșiorii de Vede și 49 de incendii de vegetație uscată, miriște, porumbiște și gunoi menajer, izbucnite pe raza localităților Zimnicea, Alexandria, Viișoara, Cosmești, Turnu Măgurele, Videle, Brânceni, Bragadiru, Islaz, Merenii de Jos, Frumoasa, Lăceni, Spătărei, Piatra, Drăgănești Vlașca, Năsturelu, Segarcea Vale, Troianul, Gărăgău, Vânători, Năvodari, Saelele, Lunca  Nanov, Pietroșani, Botoroaga, Orbeasca și Măgura, precum și în apropierea DN 51, cu pericol de propagare la gospodăriile cetățenești și culturile agricole din imediata apropiere, precum și de producere a unor accidente rutiere din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea. Aceste incendii au fost stinse de către pompierii militari teleormăneni cu ajutorul autospecialelor de lucru cu apă și spumă din dotarea subunităților, reușindu-se astfel salvarea de importante bunuri materiale;

– 5 accidente rutiere, produse pe DJ 601, la ieșire din Videle spre Mârșa, pe E70, între Vitănești și Văceni, pe DJ 506, la Bâscoveni, la Toporu (jud. GR) și pe DJ 504 pe raza municipiului Alexandria. La toate aceste evenimente, pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat persoanelor rănite și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cazurile au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

– 27 alte misiuni, dintre care: 8 misiuni de transport persoane suspecte/confirmate Covid 19 la spital, un transport de persoane de la spital la domiciliu, o misiune în sprijinul echipajului SAJ Teleorman pentru preluarea unei persoane supraponderale, 13 activități în cooperare cu personalul SAJ Teleorman pentru recoltarea de probe biologice în vederea depistării virusului SARS CoV- 2, o decontaminare a tehnicii de intervenție, 2 transporturi de echipamente medicale către instituțiile implicate în gestionarea situației de urgență generată de pandemia COVID 19 și o intervenție pentru salvarea unei bovine dintr-un canal, de pe raza localității Copăceanca.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat un control pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la un operator economic din domeniul agricol, de pe raza localității Nanov. Pe timpul acestei misiuni, a fost efectuată o activitate de instruire a personalului de pe locul de muncă cu privire la modul de asigurare a primei intervenții în cazul izbucnirii unui incendiu, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în cuantum de 2500 de lei.

Pe linia prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, pompierii au participat alături de celelalte instituții cu atribuții de control din cadrul M.A.I. la 15 verificări în cadrul instituțiilor publice și unităților economice cu aflux de persoane din localitățile Videle, Blejești, Gălăteni, Gratia, Purani, Crevenicu, Roșiorii de Vede, Stejaru, Scrioaștea, Beuca și Drăcșenei, aplicând pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală 4  sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua în perioada următoare activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

În atenția cetățenilor, proprietarilor de terenuri agricole și administratorilor acestora!

Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație uscată, atragem atenția tuturor proprietarilor de terenuri agricole sau administratorilor acestora că arderea miriștiilor și vegetaţiei uscate este INTERZISĂ. Atunci când flăcările s-au manifestat pe suprafețele de teren agricol, pompierii militari au raportat de îndată coordonatele către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Le reamintim cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, pompierii militari vor aplica amenzi de până la 2500 de lei pentru efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. Totodată, facem mențiunea că se sancționează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora”, iar „neanunțarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgență, a primarului sau a poliției de către persoana care observă un incendiu și, după caz, neluarea măsurilor, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea acestuia” poate fi sancționată cu amendă de la 1001 la 2500 de lei.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole