20.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, martie 28, 2024

Românii intra în cea mai grea iarna din istorie! – Mădălin Borș

Sănătate

În plină pandemie, criză energetică și politică, românii intră – cu maximă îngrijorare – în cea mai scumpă iarnă din istorie. Facturile la energie și la gaze vor fi de neplătit pentru mulți dintre români, cu tot sprijinul pe care îl promit autoritățile. Este o problemă mare în toată Europa, toate statele membre ale Uniunii fiind presate să ia măsuri urgente pentru a-și ajuta cetățenii. Românii, în schimb, nu au avut noroc. Dintre toți miniștrii din echipa lui Cîțu, în această perioadă cele mai mari așteptări, dar și cele mai mari dezamăgiri, sunt din partea lui Virgil Popescu, încă ministru responsabil pentru două ministere foarte importante – Ministerul Energiei și Ministerul Economiei.

Dl. Popescu, în loc să treacă la fapte, stă la TV (pe unde încă mai are uși deschise) și pe Facebook. Nu se asigură că se fac realmente investiții în sectorul energetic, securitatea energetică rămâne un concept abstract, nu respectă promisiunile făcute la început de mandat, nu găsește soluții reale și aplicabile pentru criza în care ne aflăm. Hârtia și eterul suportă orice, însă oamenii, nu! Nici măcar mehedințenii, cetățeni ai plaiurilor natale ale ministrului energiei nu mai vor să audă de acesta. Motivul: în orașul de baștină al lui Virgil Popescu sunt anunțate creșteri exagerate la prețul gazelor naturale în această iarnă. Societatea Mehedinți Gaz a notificat consumatorii că le va crește prețul la gaze de la 145 lei/Mwh la 1000 lei/Mwh.
Ministrul reacționează, ghiciți unde? Pe Facebook! Amenință cu controale și amenzi, îndeamnă cetățenii să schimbe furnizorul. Însă nu rezolvă problema. Gazele sunt scumpe la orice furnizor, iar cetățenii sunt la fel de vulnerabili. Ministrul nu a făcut nimic în această privință, iar amenzile se vor regăsi în facturile viitoare.
Finalul de mandat ar trebui să aducă cu sine și un bilanț al activității ministrului Virgil Popescu. Cum din partea domniei sale, nu primim nimic, am strâns noi câteva realizări, judecate după promisiunile prezentate la începutul mandatului:

  • Eșecul total numit centrala de la Iernut. Aici s-a greșit execuția, trebuie refăcut totul, termenul de finalizare a lucrărilor este la sfârșitul acestui an. Până azi nu a fost tras nimeni la răspundere. Conducerea Romgaz e bine-mersi.
  • Negocieri fără finalitate între Romgaz și Exxon pentru preluarea participației americane la Neptun Deep, un rezervor de gaze din Marea Neagră ce ar putea contribui la securitatea energetică a României. Din nou, ministrul nu a mâncat usturoi și nici gura nu-i miroase. Conducerea Romgaz e bine-mersi.
  • Planurile de construcție a mai multe „puncte pentru producerea de energie termică”, extinderea rețelei de gaze din Drobeta-Turnu Severin. Planuri, atât! Nimic materializat, în afară de înființarea unei sucursale a Romgaz.

Companiile cer modificarea Legii offshore și măsuri predictibile pentru a putea lua decizii corecte și consecvente în ceea ce privește exploatarea gazelor din Marea Neagră. Onor ministrul Popescu se face că plouă, însă în curând va ninge iar încălzirea din casele românilor va deveni un lux.

Am trecut în revistă doar câteva din investițiile anunțate și care sunt în impas, cu risc ridicat de eșec total. Pentru toate acestea, domnule Virgil Popescu, veți plăti prețul incompetenței. Acest preț, însă, va fi decontat tot de noi, cu bani în plus la facturi și grade în minus în case. Iarna care începe este mai grea datorită incompetenței și amatorismului dumneavoastră, un aventurier în politică și în administrație.

Mădălin Borș, vicepreședinte PSD Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole