23.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI

Sănătate

25 Octombrie – este Ziua de cinstire și omagiere, pentru eroismul și jertfele prin care oștirea română și-a îngemănat faptele de arme cu soarta poporului român, îndeplinindu-și misiunea de a apăra unitatea națională, suveranitatea și integritatea teritorială a statului român.
La 25 Octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupație străină, orașul CAREI.
După eliberarea teritoriului național, Armata Română a participat în continuare la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei, Austriei, traversând prin lupte grele peste 20 de masivi muntoși, forțând 12 cursuri mari de apă și eliberand 3.821 de localități, dintre care 53 mari orașe.


La 9 Mai 1945, odată cu victoria Națiunilor Unite, Armata Română avea un bogat bilanț de luptă, întorcandu-se în țară ca o armată biruitoare, care și-a făcut datoria atât față de patrie și poporul său, cât și față de alte popoare.
De la înființarea Armatei Române moderne și până în anul 1951, în tradiția românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituții. La 20 Iulie 1951, Prezidiul Marii Adunări Naționale a emis Decretul nr. 125, care prevedea declararea zilei de 2 Octombrie, pentru prima dată, ca „Ziua Forțelor Armate ale R.P.R.”, motivul acestei alegeri fiind acela că, la 2 Octombrie 1943, Stalin aprobase organizarea Diviziei ,,TUDOR VLADIMIRESCU”, formată din prizonieri de război români, care devenise astfel „sîmburele” viitoarei „armate populare” din România.
În anul următor retragerii armatei sovietice din România, prin Decretul nr.381/01.10.1959, Ziua Forțelor Armate a fost mutată pe 25 Octombrie, fără a se oferi explicit motivul acestei decizii. Motivul principal al deciziei de schimbare a zilei armatei, trebuie căutat în faptele de arme ale militarilor și în rezultatul acestora: îndeplinirea idealurilor naționale, unitate, independență, suveranitate, integritate teritorială.
Ziua de 25 Octombrie a devenit un simbol, fiind ziua în care România sărbătorește Armata și pe cei care au fost și sunt în slujba ei.

   La ceas de sărbătoare, în numele rezerviștilor militari teleormăneni uniți, urez  tuturor militarilor - în activitate, în rezervă și în retragere, precum și venerabililor veterani de război, multă sănătate, succes în carieră precum și o viață cât mai lungă și liniștită alături de cei dragi.

LA MULȚI ANI, ARMATEI ROMÂNE!

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole