19.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 29, 2024

NU avem voie să lăsăm niciun copil în urmă ! – Florin Piper

Sănătate

În urmă cu 32 de ani, liderii mondiali au făcut o promisiune copiilor – siguranță, educație și susținerea dreptului de a vorbi și de a fi auziți.

În România europeană, Guvernul de dreapta a arătat că nu este capabil să ia măsurile necesare pentru a respecta această promisiune și pentru a asigura accesul elevilor la educație.

Guvernanții s-au lăudat că au achiziționat 250 000 de tablete pentru ca elevii defavorizați să poată participa la cursurile online, dar prin decizia Ministerului Educației, au fost distribuite doar către copiii care nu au niciun telefon mobil în familie și astfel, mulți elevi nu au putut beneficia de sprijin pentru a avea acces la cursuri.

Școlile au fost închise când ar fi trebuit să fie deschise și apoi au fost deschise fără să fie pregătite pentru a asigura protecție elevilor și cadrelor didactice. Structura anului școlar a fost măcelărită de barda decidenților, elevii pierzând timpul fără rost, într-o vacanţă nedorită,  în timp ce sistemul de învățământ românesc continuă să fie terenul pasării responsabilității de la Educație la Sănătate, de la Sănătate la Administrația locală.

Actualul guvern a luat decizia să pedepsească elevii, pentru că nu se vaccinează minim 60% dintre profesori şi personalul auxiliar. Știu cele două ministere, artizanii acestui prag, câte dintre aceste şcoli se află în localităţi care nu au infrastructura de internet adecvată şi câţi copiii fără acces sau cu acces precar la internet, învaţă în aceste unităţi ?

Cu peste 6 luni întârziere, testarea promisă în unităţile de învăţământ este o mare brambureală,  procedura de administrare a testelor non-invazive prezintă lacune de aplicare, iar elevii sunt afectați de incompetenţa decidenților.

Dreptul la educație nu poate fi asigurat fără resursa umană, iar investiția în resursa umană este aproape inexistentă. Guvernanții nu sunt preocupați să afle de ce profesia de dascăl nu mai este una dorită și respectată așa cum era odată și nici să ia măsurile necesare.

”Autonomia și depolitizarea școlii” a rămas doar o declarație a ministrului Educației la început de mandat, pentru ca în aceste zile să asistăm la desfășurarea unui concurs declarat corect și apolitic, dar în care comisiile de evaluare pentru recrutarea managerului școlar sunt conduse de reprezentanții inspectoratelor școlare numiți politic, de inspectori care nu au făcut dovada competenței printr-un concurs corect.

E timpul ca guvernanții să-și amintească despre importanța îndeplinirii promisiunii Convenției ONU privind Drepturile Copilului și să asigure fiecărui copil acces la educație de calitate, servicii de sănătate și protecție socială. 

NU avem voie să lăsăm niciun copil în urmă !

Deputat P.S.D. Teleorman

Prof. Florin Piper-Savu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole