16.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

PATRIE, ONOARE, DEMNITATE! 1 DECEMBRIE – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

Sănătate

Aniversăm 103 ani de la MAREA UNIRE, proces care a reunit, într-un tot unitar și armonios, toate Provinciile istorice românești și încheiat prin revenirea Transilvaniei – leagănul națiunii române – la Patria-mumă.
Așa s-a făurit STATUL NAȚIONAL UNITAR ROMÂN.


Acum, în anul 2021, se împlinesc 101ani de la semnarea Tratatului de la Trianon (04.06.1920) între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, prin care s-a consfințit România întreagă. Tratatul a fost semnat la Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate, inclusiv România, pe de-o parte, și Ungaria, pe de altă parte.
1 Decembrie 1918, a fost cel mai glorios și mai înălțător moment în întreaga istorie a României. 1 Decembrie, nu a fost fapta unui partid politic, a unei oștiri sau a unui om.
A fost fapta unei națiuni care și-a afirmat, cu o voință de neclintit, tăria și crezul său istoric.
În acea zi, o întreagă națiune s-a strâns la un loc, ca un singur om, și a spus: noi vrem Unire!
Şi nu trebuie să uităm nici rolul important pe care l-a jucat Biserica ortodoxă în păstrarea identităţii neamului.
Simbolul unității românilor – 1 Decembrie este ziua în care aducem omagiul și recunoștința noastră, tuturor celor care s-au jertfit pentru idealul de libertate al românilor și pentru ca noi să existăm pe aceste meleaguri, privind cu recunoștință spre viitor.

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

În acest sens, continuând tradiția acțiunilor patriotice și de suflet (cu care ne mândrim), un grup reprezentativ al rezerviștilor militari teleormăneni uniți și ai venerabililor veterani de război, am participat astăzi, cu plăcere, emoție și deosebită onoare, la ceremonia publică organizată, prilej pentru noi de a depune candele, buchete și coroane de flori, la cele două monumente ridicate în cinstea și memoria eroilor alexăndreni și celor teleormăneni, căzuți în Primul Război Mondial (amplasate în fața Primăriei Municipiului Alexandria și în fața Prefecturii Teleorman).

La această activitate au participat camarazi din toate structurile asociative (din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională) reprezentând rezerviștii militari și veteranii de război din județul Teleorman, respectiv:
Lt.col.(r) BRÎNCOVEANU Ioan – președintele Fil.Jud.Teleorman ,,Gl.David Praporgescu” a ANCMRR din MApN, Col.(r) SANDU Liviu – Sorinel – președintele Fil.Jud.Teleorman ,,Mihai Viteazul” a ANCMRR din MAI (și președinte al Fil. Jud. Teleorman-Nr.2 a S.C.M.D.), C-dor(rtg) ȘTEFAN Marin – președintele Fil.Jud.Teleorman a A.N.V.R.-din MApN și MAI (însoțit de venerabilul veteran de război Mr.rtg. DRĂGUȘIN Florea), Col.(r) COSTEA Tudor – președintele Fil.Jud.Teleorman Nr.1 a S.C.M.D., alți camarazi rezerviști membri ai ANCMRR din MApN și MAI, ai SCMD precum și ai LADPM.


Cu toții am participat la ceremonia militară și religioasă (organizată de către Prefectura Teleorman, Garnizoana Militară Alexandria și Episcopia Alexandriei și Teleormanului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind pandemia), desfășurată la monumentul amplasat în fața Prefecturii Teleorman din municipiul Alexandria, dând curs invitației Instituției Prefectului Jud.Teleorman.
Deasemenea, am remarcat prezența oficialităților locale și județene precum și a reprezentanților principalelor instituții publice din județ, astfel: TĂBĂRANA Florin și NĂDRAG Gabriel – Subprefecți ai județului Teleorman, FLORESCU Adrian – Vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman, DRĂGUȘIN Victor – Primarul municipiului Alexandria (însoțit de ENE Ionela și AUGUSTIN Ioan – Viceprimari), Parlamentarii de Teleorman – STOIAN Maria, STANCU Paul, PÎRVULESCU Eugen, CRISTESCU Dan, CALOTĂ Ică-Florică, NEAȚĂ Carmen-Ecaterina – Director Crucea Roșie Teleorman, CRISTEA Stelian Director DSP Teleorman, CIOABĂ Petre – Președintele Alianței Județene a Pensionarilor din Teleorman, precum și comandanții/șefii/reprezentanții instituțiilor județene din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională (Garnizoana Militară Alexandria, Poliție, Jandarmi, Pompieri, Poliție de Frontieră, SRI, STS, …).

Ceremonia s-a desfășurat după următorul program:
  • Întâmpinarea reprezentantului Guvernului în teritoriu, a Subprefectului de Teleorman – TĂBĂRANA Florin, de către Comandantul Centrului Militar Județean Teleorman – Lt.col. SORA Sorin;
  • Intonarea Imnului Național al României;
  • Cuvântul de deschidere a ceremoniei – Lt.col. NICA Alin-Iulian, din cadrul Centrului Militar Județean Teleorman;
  • Slujba de Te Deum – preoții Sfintei Episcopii a Alexandriei și Teleormanului, în frunte cu preotul CHIRIȚĂ Nicu – Vicar eparhial;
  • Alocuțiuni privind semnificația Zilei Naționale a României (TĂBĂRANA Florin -Subprefect, FLORESCU Adrian – Vicepreședinte C.J.Teleorman și DRĂGUȘIN Victor – Primarul municipiului Alexandria).
    Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori, din partea: Parlamentului României, Prefecturii Teleorman, Consiliului JudețeanTeleorman, Primăriei și Consiliului local al municipiului Alexandria, Structurilor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din Garnizoana Alexandria, Structurilor asociative ale rezerviștilor militari teleormăneni uniți și ai venerabililor veterani de război teleormăneni, precum și din partea filialelor județene ale partidelor politice (PNL, PSD, USR, AUR).

GLORIE ETERNĂ EROILOR TELEORMĂNENI!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
LA MULȚI ANI, ROMÂNI!

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole