9.3 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

„Fenomenul Giurgiu” a pus pe jar coaliția de guvernare

Sănătate

Asa cum v-am facut cunoscut, in exclusivitate, zilele trecute, in aceste zile se va demara marea imparteala intre PSD si PNL la nivel de functii de prefect in majoritatea judetelor tarii. „Fenomenul Giurgiu” pe care l-am relatat in urma cu cateva zile in ziarul nostru, in care mai multi primari PNL au trecut in barca PSD, a creat o stare de agitatie pe scena politica romaneasca si a bagat in „sedinte” cele doua formatiuni politice din coalitie, PSD si PNL. Se spune ca, astazi, la nivel central, conducerile celor doua partide reprezentative din alianta, vor dezbate in forurile lor statutare cele doua variante de lucru luate in calcul pentru numirea viitorilor prefecti.

Cele doua variante sunt:

  • Prima varianta, cine are presedinte de consiliu judetean, nu mai primeste functia de prefect. In aceste conditii, cele doua partide importante, PSD si PNL, se controleaza una pe cealalta in teritoriu.
  • Cea de-a doua varianta luata in discutie, este cine are presedinte de CJ are si prefect. In aceasta variantapartidul care are la comanda cele doua functii controleaza judetul. In atare situatie, dupa cum stau lucrurile in teritoriu, PNL-ul pierde, exceptie facand doar zonele Ardeal si Banat unde liberalii sunt mai bine reprezentati la nivel de administratie publica locala.

Din informatiile pe care le detinem se pare ca varianta cea mai plauzibila va fi cea de-a doua, unde „Regatul” este cel mai bine reprezentat la nivel de PSD, partid care, sa recunoastem, face cartile in actuala echipa guvernamentala. Nu avem cum sa credem ca Lia Olguta Vasilescu, Adrian Gadea, Marian Mina, nu-si vor impune prefect in judetele din sudul Romaniei. Revenind la „fenomenul Giurgiu” prin care mai multi primari liberali au trecut la PSD pe motiv ca au fost mintiti de liberali si ademeniti cu bani si proiecte europene, vazand ca lucrurile nu stau asa, au trecut in barca social democratilor condusi de Marian Mina, a reprezentat semnalul de alarma pentru multi alesi locali de a „dezerta” din „oastea” liberala si a trece in barca PSD.

Se spune ca la Ilfov, Tulcea si mai multe judete din Oltenia, Muntenia si Moldova tavalugul s-a pornit iar primarii liberali, o parte dintre ei, bat la usile PSD. Acesta este, daca vreti, primul mare scandal care ar putea sa existe, intre liberali si social-democrati in coalitie.

Un proverb spune: „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!”. Acum un an PNL a furat PSD-ului peste 60% din numarul primarilor. PSD-ul atunci a reactionat, spunem noi, mult prea sters fata de situatia creata. Acum, liberalii sunt in corzi si reclama lipsa de fairplay a social-democratilor, o lipsa de sportivitate la care su ei anul trecut au apelat cu varf si indesat. Se pune intrebarea: De ce vor social-democratii sa repatrieze „oile ratacite”? Este simplu: PSD a ales sa aiba premier in ultima parte a perioade pre-electorale, respectiv din Mai, anul viitor, si pana la organizarea alegerilor locale si parlamentare din 2024. Asta face ca in cele 18 luni de guvernare cu premier PSD, social democratii sa-si securizeze pe deplin sansele la castigarea cu un scor confortabil a alegerilor locale si parlamentare din 2024. In atare situatie, racolarea cat mai multor primari care reprezinta un vector electoral prin aducerea de voturi de la comunitatile pe care le pastoresc, reprezinta garantia atingerii procentului de 40% pe care si l-au propus sa-l atinga liderii PSD.

Ca o concluzie, putem spune ca in politica fairplau-ul este floare rara, dar este atat de dez uzitat acest mecanism incat a devenit sport national aducator de voturi si garantia unei guvernari linistite.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole