13.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

Pensionarii români – pensionari europeni – Florin Piper

Sănătate

Pentru cei mai mulți dintre părinții și bunicii noștri, sărbătorile nu vin cu bucurii, ci cu griji. După o viaţă de muncă, mulţi bătrâni fac coadă la Casele de Ajutor Reciproc fiind nevoiţi să apeleze la împrumuturi pentru a-şi achita facturile, pentru a-și cumpăra medicamente şi pentru puținele bucurii de sărbători.

Mai bine de jumătate dintre pensionarii români nu își permit un trai decent din indemnizația pe care o primesc de la stat, deși ar trebui să se bucure de același respect de care se bucură pensionarii din alte state europene.

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în România, sunt peste 5,1 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.335 de lei.

Aproximativ un milion de pensionari sunt beneficiari ai indemnizației sociale, care întregește veniturile mici ale acestei categorii până la suma de 704 lei (146 de euro).

40% (1,9 milioane) din totalul pensionarilor din România au pensii de cel mult 1.000 de lei. Toate acestea, în condițiile în care, coșul minim de consum pentru un trai decent era, în 2020, de 2818 lei (570 de euro) pentru o persoană adultă singură.

Mai mult, conform Eurostat, unu din patru români de peste 65 de ani este în pragul sărăciei.

Pentru PSD, pensionarii nu sunt nişte asistaţi sociali, ei au muncit o viaţă întreagă și nu trebuie considerați o povară pentru societate, pentru că pensionarii de azi, părinții și bunicii noștri, și-au sacrificat tinerețea pentru a ne lăsa nouă – cei care azi decidem pentru ei – o Românie mai bună! Românii ne-au cerut o guvernare care să lucreze pentru ei.

PSD se ține de cuvânt: a stabilizat sistemul de pensii, a găsit banii necesari și a făcut la timp rectificarea bugetară, astfel încât pensionarii au început să-și primească pensiile cuvenite, fără întârziere. De la 1 ianuarie 2022 va intra în vigoare noul punct de pensie de 1586 lei, pensia minimă va crește de la 800 la 1000 de lei, iar pensionarii cu venituri mai mici de 1600 de lei vor primi un ajutor pentru a-şi plăti facturile în această iarnă. 

PSD recunoaște că ”aceste majorări nu îi vor îmbogăți pe pensionari, că este doar o măsură provizorie de protecție, cât să le ofere un scut în fața acestui val cumplit de scumpiri”; PSD își propune asigurarea unui trai decent pentru toți românii și este capabil să o facă așa cum a demonstrat de fiecare dată când a fost la guvernare.

Avem datoria, dincolo de poziționările politice, să acordăm prin deciziile noastre, solidaritate, sprijin, dragoste şi respect.

Deputat P.S.D. Teleorman

Prof. Florin Piper-Savu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole