5.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

Pune în pericol Cîtu stabilitatea coaliției?…

Sănătate

Aceasta este intrebarea care se afla in acest moment pe buzele tuturor celor care urmaresc cu atentie viata politica romaneasca. Si aceasta intrebare a devenit tot mai constanta zilele trecute dupa ce liderul PNL a criticat public masurile de relaxare propuse de ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Ca practic are dreptate Citu sau Rafila, nu ne pronuntam. Dar faptul ca unul dintre liderii coalitiei a iesit public si si-a criticat guvernul abia instaurat, nu este de bun augur. Aceste aspecte se puteau discuta in sedintele de coalitie, in spatele usilor inchise. Dar tocmai aici este cheia. Se poate interpreta ca Florin Citu a dorit de fapt sa ii dea o „palma” lui Ciuca si sa ii arate ca la nivel politic tot el conduce PNL, iar gruparea din jurul lui, poate oricand, la un semn al sau, sa „rupa” coalitia. Pentru stabilitatea arcului guvernamental, Ciolacu de la PSD nu a intrat in joc sa ii raspunda lui Citu. Asta ar fi insemnat semnul sciziunii in coalitie. A preferat sa ocoleasca raspunsul. Si bine a facut.
Revenind la nemultumirile tot mai des scoase in public de Citu la adresa coalitiei, se poate traduce si prin faptul ca este posibil sa asistam la un sabotaj al premierului Ciuca, vazut de multi drept viitorul presedinte al PNL cu sprijinul lui Iohannis. Un Iohannis care nu isi doreste ruperea coalitiei in acest moment, deoarece daca s-ar intampla asta, primul care pierde va fi liderul de la Cotroceni.
Drept urmare, semnele arata ca deja sunt doi poli care se resping categoric in PNL. Unul condus de Ciuca in Guvern impreuna cu cativa ministri liberali si sprijin de la Cotroceni, iar cel de-al doilea din Modrogran condus de Citu care si el detine sprijin al unor luderi liberali influenti, deranjati de atitudinea impunatoare a lui Iohannis in interiorul partidului.
Unde va duce acest conflict intre taberele din PNL? Posibil la un „divort” de actualii parteneri de guvernare. Cand se va intampla asta? … Daca situatia va decurge in acest sens, este posibil sa nu ii apuce coltul ierbi in aceasta formula guvernamentala. Daca se intampla asa ceva, cu toate declaratiile sforaitoare ale lui Citu cum ca PNL detine premierul si de la guvernare pleaca PSD, majoritatea analustilor cred ca cei care vor parasi guvernarea vor fi liberalii, deoarece adevarata alianta solida este PSD-UDMR, cum bine a punctat fostul lider PNL Valeriu Stoica, si nicidecum PNL-UDMR, cum lasa sa se intelega sigur pe el Citu. Iar deznodamantul pentru luberali este unul sinucigas. Ca partid aflat in cadere libera, ramas fara sprijinul lui Iohannis si cu un portofoliu de circa 17 procente in intentia de vot, PNL va merge spre sinucidere politica. De fapt acolo il va duce Citu daca Ciuca nu va ramane solid pe puciare si daca nu il izoleaza cat de repede posibil pe actualul presedinte din Modrogan. Si Iohannis stie asta. Si mai stie ca Florin Citu este un pariu pierzator, folosit de Iohannis doar atat cat a avut nevoie sa il indeparteze pe Orban.
Citu este bun decat sa fie scos in fata si atat. L-a scos Iohannis si si-a rezolvat problema guvernamentala, dar il piate scoate in fata si gruparea Motreanu, care doreste sa puna stapanire pe partid. Rezista Ciuca la loviturile care vor urma din interior, foc-cu-foc? Este fost militar de cariera si ar trebui sa detina arta razboiului de gherila…
Si sa organizeze repede un Congres pentru a transa disputa in favoarea lui. Si asta se va intampla curand.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole