13.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 29, 2024

O Românie educată se face cu dascăli apreciați și respectați – Florin Piper

Sănătate

Modelul profesorului în formarea elevului este cel mai puternic instrument pedagogic. Profesorii sunt mentori și facilitatori, veritabili profesioniști în educație. Din păcate, asistăm în ultimii ani la o fugă permanentă a tinerilor de ceea ce înseamnă astăzi sistemul naţional de învăţământ. Lipsa banilor şi scăderea prestigiului profesiei didactice au condus spre o îmbătrânire a corpului profesoral, așa încât. în următorii 10 ani, 1 din 4 dascăli se va pensiona și, deci, va trebui înlocuit.

Deși România se numără printre cele câteva țări europene care au înregistrat cea mai mare creștere a salariilor cadrelor didactice aflate la începutul carierei, pe perioada guvernării PSD din 2014 până în 2019, în prezent, urmare prorogării de către guvernul de dreapta a termenelor de acordare a celor două tranșe de majorare prevăzute de Legea nr. 153/2017, salariul unui profesor debutant este sub 500 euro/lună.

 România se menține printre ultimele patru țări din UE în coada clasamentului salariilor de bază acordate profesorilor aflați la începutul carierei; această salarizarea nemotivantă, exlică atât exodul personalului calificat cât și îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocație.  

Tot România se numără printre țările unde profesorii au de așteptat cel mai mult timp pentru a atinge nivelul maxim de salarizare, profesorii români, trebuie să lucreze 40 de ani pentru a atinge salarizarea maximă.

Salariul mediu în învățământ este cu 30% mai mic decât cel din administrația publică– situație unică în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene, unde salariile din educație sunt mai bine poziționate.

Ca o recunoaștere a rolului și importanței cadrelor didactice pentru formarea viitorilor cetățeni, PSD a inițiat și aplicat prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 și a susținut permanent o salarizare corectă și motivantă a cadrelor didactice.

Colegii mei dascăli își pun speranța în noul guvern, din care PSD face parte, și așteaptă ca majorările prorogate să se acorde personalului didactic cel mai târziu la data de 01.01.2022.  Este momentul oportun pentru ca educația să fie în mod real o prioritate pentru întreaga clasă politică, prioritate care să se reflecte în primul rând, în procentul din P.I.B. alocat învățământului prin Legea bugetului de stat pe anul 2022.

Deputat P.S.D. Teleorman

Prof. Florin Piper-Savu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole