22.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, mai 24, 2022

Femeile cu vârsta între 50 şi 74 ani, beneficiază de screening gratuit pentru depistarea cancerului colorectal

Sănătate

Până la finalul lui 2023 un număr de 50.001 de persoane vor beneficia gratuit de programul de screening pentru identificarea cancerului colorectal, de trimiterea la specialist pentru investigaţii şi realizarea a minim 2.104 de endoscopii pentru persoanele depistate pozitiv în urma efectuării testului FIT. În paralel, se derulează o campanie de informare, educare şi conştientizare a populaţiei cu privire la serviciile de screening oferite prin proiect cu scopul de a promova descoperirea bolii în stadiile incipiente şi de a permite tratarea ei adecvată înainte de a reprezenta o ameninţare pentru individ şi/sau comunitate.

Sunt eligibile pentru a beneficia de screening gratuit persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani care au domiciliul/reşedinţa în regiunea sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman). Excepţie fac persoanele care nu au acte de identitate, dar locuiesc în acest teritoriu şi dau o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens. Vor reprezenta grup ţintă eligibil şi persoanele private de libertate, care vor fi asociate locului unde îşi desfăşoară detenţia şi nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Activităţile de screening pentru beneficiarii proiectului se derulează începând din noiembrie, în parteneriat cu Fundaţia „Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură” şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate-SASTIPEN. Activităţile de screening se derulează prin intermediul medicilor de familie, iar până în prezent sunt afiliaţi 54 de medici de familie dintre cei peste 150 de medici aşteptaţi să facă parte din program până la sfârşitul lui 2023. Pentru buna desfăşurare a screeningului, medicilor de familie li s-au pus la dispoziţie teste FIT, accesorii IT, frigidere, materiale informative şi materiale consumabile necesare desfăşurării activităţii. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole