11.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

Soluții, nu vorbe despre criza în energie – Mădălin Borș

Sănătate

Criza energetică a scos la lumină numeroși specialiști/experți, mari cunoscători ai problematicii sectorului energetic, care își dau cu părerea și vin cu recomandări, în special către autorități. Pentru a fi înțeles corect, este foarte bine că specialiștii se remarcă, iar soluțiile avansate de aceștia sunt mai mult decât necesare, mai ales în această perioadă dificilă. Atenție, însă, la ce se transmite în spațiul public, „nu tot ce zboară se și mănâncă”!

Am observat că au apărut o serie de presiuni către ANRE căreia i se solicită să rezolve problema consumului propriu tehnologic (CPT) pentru rețelele de energie electrică. Altfel, sistemul energetic și consumatorii vor fi aruncați într-un haos mult mai mare decât cel pe care l-au generat prin lipsa de preocupare la liberalizarea prețurilor. Fără intenția de a contrazice sau corecta, problema pierderilor de energie electrică din rețele este de când lumea și, în mod evident, nu poate fi rezolvată până la finele lunii! Categoric, trebuie să vedem preocupare și soluții în permanență pe acest subiect însă aceste mesaje ascund un interes evident pentru binele unor operatori din piață și un dezinteres pentru consumatori.

În schimb, eu propun ANRE să ia în calcul introducerea în BAR (baza de active reglementate) a cheltuielilor generate de energie pentru CPT, pentru o perioadă de zece ani, timp în care această cheltuială va fi amortizată fără efecte negative. Actualizarea CPT la prețul de azi al energiei ar duce la o creștere cu 50% a tarifelor de distribuție și transport, prețuri care se vor regăsi, în final, în factura consumatorilor.

Mădălin Borș, vicepreședinte PSD Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole