20.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, mai 5, 2024

101 misiuni ale pompierilor teleormăneni în ultimele 48 de ore

Sănătate

În ultimele 48 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 101 evenimente, după cum urmează:

51 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

– un eveniment rutier fără victime, produs pe raza municipiului Alexandria, la intersecția străzilor Cuza Vodă și 1 Mai, cu două autoturisme implicate. Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au acționat pentru îndepărtarea resturilor de caroserie de pe carosabil, astfel încât traficul să se poată desfășura în condiții de siguranță. Cazul a rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

– 14 incendii, dintre care două izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Prunaru și Ulmeni, unul la anexele dintr-o gospodărie din Roșiorii de Vede și 11 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer pe raza localităților Blejești (3), Turnu Măgurele, Ștorobăneasa, Schitu Poienari, Butești, Videle, Vitănești, Islaz și Drăgănești Vlașca.

La Prunaru, în cursul zilei de ieri, 05 februarie a.c., în jurul orei 12,40, un incendiu a izbucnit la nivelul acoperișului unei construcții P+1, cu pericol de propagare la întreaga casă de locuit. Pentru localizarea și lichidarea incendiului, la fața locului s-au deplasat patru echipaje de pompieri cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD.

Flăcările au fost stinse în limitele găsite, pompierii reușind să salveze bunuri estimate la peste 235 000 de lei, reprezentând parterul casei de locuit, bunurile din interior și anexele gospodărești. Pagubele, respectiv acoperișul locuinței și bunurile de la nivelul mansardei, pe cca. 100 mp, au fost evaluate la aproape 115 000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs din vina unui coș de fum (brulan metalic) al unui șemineu, neprotejat termic față de materialele combustibile. 

În localitatea Ulmeni, în ziua de 04 februarie 2022, în jurul orei 13.02, un incendiu a izbucnit în interiorul unei locuințe, cu posibilitatea extinderii flăcărilor întreaga casă de locuit. Alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la fața locului s-au deplasat rapid pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Piatra cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Echipajele de pompieri au reușit să localizeze focul la nivelul unei camere de locuit și la un hol, salvând bunuri materiale estimate la peste 100 000 de lei. Au ars ori au fost deteriorate de foc elementele de mobilier din cele două încăperi, o mașină de spălat, materiale textile și mai multe jucării, valoarea pagubelor ridicându-se la suma de 3000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică deteriorată a mașinii de spălat.

La Roșiorii de Vede, aseară, 05 februarie, în jurul orei 20.06, pe strada Dunării, a fost anunțat un incendiu izbucnit la anexele unei gospodării, cu pericol de extindere la o casă de locuit și la un autoturism, aflate în imediata apropiere a focarului.

Datorită intervenției prompte a salvatorilor roșioreni, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, s-a reușit evitarea producerii de pagube materiale suplimentare, incendiul fiind localizat și lichidat în limitele găsite, în mai puțin de o oră.

Focul a distrus o magazie, realizată din scândură și învelită cu plăci de azbociment, aproximativ 50 kg de cereale și mai multe bunuri de uz gospodăresc, toate acestea fiind estimate la suma de 3700 de lei. Valoarea bunurilor salvate, reprezentând casa de locuit și un autoturism, a fost apreciată la peste 125 000 de lei. 

Pe timpul intervenției, proprietarul gospodăriei a suferit un ușor atac de panică, motiv pentru care a primit primul ajutor calificat de la echipajul SMURD, însă a refuzat transportarea la spital.

Din verificările efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că focul a izbucnit din cauza jarului nestins depozitat/aruncat în apropierea materialelor ușor combustibile.

POMPIERII VĂ RECOMANDĂ …

Pentru evitarea unor situații de urgență precum cele menționate mai sus, recomandăm cetățenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:

– coșurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate și curățate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate și autorizate;

– în podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

– coșurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat demateriale necombustibile;

– la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

– nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

– în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

– gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

– se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

În ceea ce privește instalațiile electrice:

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

În 48 de ore, 11 incendii de vegetație uscată

Din păcate, în această perioadă se înregistrează tot mai multe incendii de vegetație uscată și gunoi menajer, majoritatea acestora fiind generate de cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător.

Incendiile, cele mai multe izbucnite din cauza folosirii intenționate a sursei de aprinde, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și din cauza țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare, s-au manifestat pe raza localităților Blejești (3), Turnu Măgurele, Ștorobăneasa, Schitu Poienari, Butești, Videle, Vitănești, Islaz și Drăgănești Vlașca. Din fericire, acestea au fost stinse fără a fi produse pagube materiale ori victime omenești, cu toate că acest risc a fost unul ridicat, mai ales că cele mai multe dintre ele s-au manifestat în apropierea drumurilor naționale și județene, fumul dens putând pune în pericol viața participanților la traficul rutier.

Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetație uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

– 35 alte misiuni, dintre care: o intervenție pentru deblocarea unei uși de apartament pentru a facilita pătrunderea unui echipaj medical la o persoană cu probleme de sănătate, o misiune pentru salvarea unui animal căzut într-un canal, 11 activități în sprijinul personalului medical al SAJ Teleorman pentru recoltarea de probe COVID 19, 10 misiuni de verificare a persoanelor carantinate și 12 verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole