20.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, mai 4, 2024

ISU Teleorman – Mijloacele de încălzire și coșurile de fum, cauzele principale ale incendiilor de locuințe

Sănătate

În ultimele 24 de ore, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a șase incendii, dintre care patru izbucnite la locuințele cetățenilor, unul la o anexă gospodărească și unul la un depozit de furaje. Din nefericire, la aceste evenimente două persoane și-au pierdut viața.

Două incendii cu victime, în localitățile Călugăru și Antonești

Primul incendiu cu victimă a fost în satul Călugăru, comuna Botoroaga, în jurul orei 10.00, la care au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Drăgănești Vlașca, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, precum și pompierii militari alexăndrineni cu o mașină de stingere.

La sosirea echipajelor, focul se manifesta generalizat, la întreaga locuință, pe o suprafață de cca. 150 mp, cu posibilitatea extinderii la anexele gospodărești din imediata vecinătate. Militarii au reușit să evite acest lucru, incendiul fiind lichidat în limitele găsite după aproape o oră și jumătate de intervenție. Din păcate, proprietara, o femeie de 77 de ani, a fost găsită de pompieri în interiorul locuinței, carbonizată.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabil de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la jarul căzut dintr-o sobă pe materialele combustibile din apropiere.

Cea de a doua tragedie, cu o persoană care și-a pierdut viața în incendiu, a avut loc azi-noapte, în satul Antonești, comuna Călinești, în jurul orei 23.54, când pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 s-a solicitat intervenția pompierilor militari din cadrul Detașamentului Alexandria.

Ajunse rapid la fața locului, cu două mașini de stingere și o ambulanță SMURD, echipajele de salvatori au constatat că incendiul se manifesta la întregul acoperiș al locuinței, pe o suprafață de aproximativ 150 mp și în interiorul a două camere, unde a fost găsită și victima, un bărbat de 57 de ani, cunoscut cu probleme locomotorii și alte afecțiuni medicale.

După aproape două ore și jumătate de intervenție, incendiul a fost lichidat, pompierii reușind să reducă pagubele și să salveze bunuri estimate la peste 60000 de lei. Au ars acoperișul locuinței, pe cca. 150 mp, mobilierul și electrocasnicele din cele două încăperi, precum și elementele de tâmplărie ale acestora, pagubele ridicându-se la suma de 43000 de lei.

Din verificările efectuate la fața locului, a reieșit faptul că incendiul a izbucnit din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

Coșul de fum continuă să producă pagube

În cursul zilei de ieri, coșul de fum a continuat să producă pagube la alte două locuințe, una din comuna Blejești și una din municipiul Turnu Măgurele, însă, datorită observării și anunțării la timp a evenimentelor pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pompierii au reușit să salveze ambele case de locuit.

La Blejești, incendiul a fost anunțat în jurul orei 15.20, la fața locului ajungând imediat două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Videle. Focul, care se manifesta la astereala acoperișului, în jurul coșului de fum, pe cca. 4 mp, cu posibilitate de extindere, a fost localizat și lichidat rapid, în limitele găsite. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 1200 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 35000 de lei.

În Turnu Măgurele,incendiul a fost observat și anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență în jurul orei 21.10, iar la locul evenimentului au ajuns prompt două echipaje de stingere și un echipaj de prim-ajutor. Flăcările, care se manifestau la astereala acoperișului, pe cca. 15 mp, au fost lichidate de pompierii turneni înainte de a se extinde la întregul imobil. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 70000 de lei, iar cea a pagubelor la cca. 15000 de lei.

ATENȚIE LA FOCUL DESCHIS ȘI LA ȚIGĂRILE ARUNCATE LA ÎNTÂMPLARE!

Două dintre incendiile înregistrate în cursul zilei de ieri, care se puteau transforma în evenimente cu pagube materiale importante și chiar pierderi de vieți omenești, s-au produs din cauza focului deschis lăsat nesupravegheat și de la o țigară nestinsă corespunzător, aruncată la întâmplare pe materialele ușor combustibile.

La Saelele, în jurul orei 12.59, s-a solicitat intervenția pompierilor militari turneni pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la depozitul de furaje dintr-o gospodărie, cu risc de propagare la celelalte anexe și la locuința proprietarului. Cu ajutorul a două mașini de stingere, pompierii au reușit să localizeze și să lichideze incendiul înainte de a produce alte pagube materiale.

Au ars aproximativ 100 de baloți de lucernă și mai multe materiale de uz gospodăresc, evaluate la aproape 5000 de lei. Valoarea bunurilor salvate, reprezentând casa de locuit și anexele, a fost estimată la peste 50000 de lei.

Din primele verificări și din relatările proprietarului, a reieșit faptul că incendiul a plecat de la un foc în spații deschise, lăsat nesupravegheat.

În Segarcea Vale,incendiul a izbucnit din cauza unei țigări nestinse aruncate la întâmplare și a distrus până la sosirea pompierilor 5 baloți de paie și acoperișul unei magazii, pe o suprafață de cca. 10 mp. Pompierii au stins rapid focul, în limitele găsite, salvând mai multe bunuri materiale și casa de locuit din imediata apropiere, estimate la peste 30000 de lei.

Din fericire, la aceste intervenții nu s-au înregistrat victime omenești.

POMPIERII VĂ RECOMANDĂ …

Având în vedere evenimentele înregistrate în ultimele 24 de ore, recomandăm cetățenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– folosiți soba doar cu ușița închisă;

– așezați o tăviță metalică în fața sobei, în dreptul ușiței;

– nu așezați în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– stingeți focul din sobă înainte de a părăsi locuința;

– nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcțiune;

– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;

– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim un metru față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

– supravegheați permanent focul; 

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine.

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

– respectați regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală;

– nu folosiți instalații de gaz improvizate;

– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;

– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Alte situații de urgență/misiuni ale pompierilor teleormăneni

Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 159 de evenimente, după cum urmează:

22 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

18 alte misiuni, dintre care: o misiune pentru îndepărtarea unui copac căzut pe consola electrică a unei case de locuit din municipiul Turnu Măgurele, 5 activități în sprijinul personalului medical al SAJ Teleorman pentru recoltarea de probe COVID 19, 4 misiuni de verificare a persoanelor carantinate, o misiune de asigurare a măsurilor P.S.I. la un eveniment sportiv și 7 verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole