14.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, mai 5, 2024

Predictibilitate și stabilitate pentru fermierii români – Florin Piper-Savu

Sănătate

România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol, având a 6-a cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările UE. Agricultura înseamnă hrana acestui popor și de aceea, PSD a așezat întotdeauna agricultura printre priorități, drept pentru care și-a asumat acest minister.

În perioada guvernării PSD (2017-2019):

  • am fost primii în UE la producția de porumb și floarea soarelui (2019);
  • 60 miliarde de lei a fost bugetul cumulat alocat agriculturii;
  • peste 10,8 miliarde de euro, bani europeni au intrat în conturile fermierilor;
  • cifra de afaceri din agricultură a crescut cu 26%.

Revenit la guvernare pentru oameni și cu gândul la ei, PSD a promis prin programul de guvernare pe agricultură, agreat și de partenerii de coaliție:

  • o finanțare justă și eficientă prin utilizarea tuturor surselor de finanțare disponibile;
  • securitate alimentară prin produse proaspete aduse pe masa fiecărui român, dar și procesarea în țară a materiei prime;
  • durabilitatea activităților agricole prin venituri sigure pentru fermieri, investiții durabile, sprijin pentru tinerii fermieri, programe pentru fiecare sector de activitate.

Cele două programe pentru susținerea legumiculturii, aprobate de curând de Guvern în forma agreată împreună cu fermierii, se înscriu în politica PSD de susținere a producției românești și oferă fermierilor stabilitatea și predictibilitatea de care au atâta nevoie:

  1. Programul denumit generic ”Tomata”, program lansat în 2017 de PSD cu intenția de a stimula cultivarea de tomate în extrasezon și pentru a reduce deficitul balanței comerciale din acest sector, un program destinat susţinerii producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate se continuă în anul 2022 cu o alocare bugetară de 225 de milioane de lei.

Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro/beneficiar, pentru producţiile de tomate valorificate în ciclul 1 și 2 de producție, iar pentru restul legumelor (ardei gras, ardei capia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde), cultivate în ciclul 2 de producţie, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar.

  1. Programul de susținere a usturoiului românesc are o alocare bugetară pe anul 2022 de 22,2 milioane de lei pentru acordarea unui sprijin de 3000 euro/cultură/ha/beneficiar pentru producția de usturoi valorificată în perioada 1 iunie – 21 decembrie.

Domnule ministru, fermierii români au nevoie de predictibilitate şi stabilitate și de aceea așteaptă din partea dumneavoastră ca măsurile de sprijin pentru produsele românești să vină la timp, astfel încât pe masa românilor să se găsească o hrană sănătoasă, de calitate și la prețuri rezonabile!

Deputat P.S.D. Teleorman

Prof. Florin Piper-Savu 8 februarie 2022

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole