22 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, mai 11, 2024

Jurnalul operativ al ISU Teleorman – 65 cazuri SMURD, 6 incendii, 4 evenimente rutiere și 37 alte misiuni

Sănătate

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 112 evenimente, după cum urmează:

– 65 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

– 6 incendii, dintre care două incendii la casele de locuit ale unor cetățeni din localitațile Furculești și Teleormanu și patru incendii de vegetație uscată și gunoi menajer în localitățile Siliștea, Scurtu Mare, Cătunu și în apropierea DJ601D, între localitățile Mereni și Crevenicu.

Incediu cu victimă la Furculești

Aseară, la ora 20.57, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Piatra au fost anunțați de faptul că la locuința unei persoane din localitatea Furculești se manifestă un incendiu, cu posibilitatea găsirii unei victime în interior.

Ajunși la fața locului cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pompierii au constatat ca incendiul se manifesta în interiorul unei camere de locuit, la un pat din lemn și o saltea, iar proprietara, în vârstă de aproximativ 89 de ani, era căzută, în stare de inconștiență, cel mai probabil intoxicată cu monoxid de carbon.

Salvatorii au scos rapid victima și au predat-o echipajului SMURD, care a început imediat manevrele de resuscitare. Pentru salvarea acesteia, la locul evenimentului a ajuns și un echipaj din cadrul SAJ Teleorman, cu medic. Din păcate, în urma efectuării protocolului de resuscitare, victima nu a răspuns manevrelor, aceasta fiind declarată decedată.

Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, la nivelul dormitorului, pompierii reușind astfel să salveze casa de locuit. Valoarea bunurilor distruse a fost estimată la circa 5000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 40000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile, a reieșit că evenimentul s-a produs de la o sobă supraîncălzită care a aprins materialele textile de pe un pat, amplasate în apropierea ei.

Acoperișul locuinței a fost distrus de foc

Acoperișul unei locuințe din localitatea Teleormanu a fost cuprins în totalitate de foc, astăzi, în jurul orei 03.53 dimineața, când pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 s-a solicitat intervenția pompierilor militari din cadrul Detașamentului Alexandria.

La locul evenimentului s-au deplasat trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere și o ambulanța SMURD. La sosirea acestora, focul se manifesta la nivelul acoperișului pe o suprafață de aproximativ 150 mp, precum și în interiorul locuinței la un dormitor și un hol, cu posibilitate de distrugere a întregului imobil.

După aproape două ore și jumătate incendiul a fost stins de către echipajele de pompieri, în limitele găsite, aceștia reușind să salveze bunurile din interiorul locuinței și un atelier de termopane aflat în apropierea casei. Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la peste 150000 de lei, iar cea a pagubelor la circa 40000 de lei.

Din verificările efectuate, a reieșit că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la instalația electrică a locuinței.

RECOMANDĂRI

În vederea protejării vieții și bunurilor materiale de efectele distructive ale incendiilor, recomandăm cetățenilor să acorde mai multă atenţie asupra respectării măsurilor de prevenire și apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece, și anume:

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;

– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

– supravegheați permanent focul;

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului de funingine;

În ceea ce privește instalațiile electrice:

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

– 4 evenimente rutiere, produse pe raza localităților Țigănești, Perii Broșteni. Măgura și Cernetu, în urma cărora au rezultat 6 victime, conștiente și cooperante, neîncarcerate, care au fost preluate de echipajele medicale ale SAJ și SMURD Teleorman și transportate la spital. La toate aceste cazuri, pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au luat măsuri pentru îndepărtarea elementelor de caroserie de pe carosabil, astfel încât traficul rutier să se desfășoare în condiții de siguranță.

Evenimentele au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări.

– 37 alte misiuni, dintre care: 2 misiuni pentru deblocarea ușilor de acces în locuințe, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, o intervenție pentru asigurarea măsurilorPSI la un eveniment rutier fără victime, 12activități în cooperare cu personalul medical al SAJ Teleorman pentru recoltarea de probe COVID 19, 7 misiuni pentru verificarea persoanelor carantinate, 2 transporturi a 13 persoane confirmate COVID 19 de la spital la domiciliu (izolare), 2 exerciții cu forțe și mijloace în teren la unitățile sanitare cu paturi din Turnu Măgurele și Zimnicea, 11 verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat două controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la spitale din Zimnicea și Turnu Măgurele. Pe timpul acestor misiuni, au fost efectuate activități de instruire a personalului angajat cu privire la modul de asigurare a primei intervenții în cazul izbucnirii unui incendiu și exerciții specifice, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale (avertismente).

Pe linia prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, pompierii au efectuat două verificări în cadrul instituțiilor publice și unităților economice cu aflux de persoane din Turnu Măgurele și Zimnicea, aplicând pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală 3 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole