12.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, aprilie 30, 2024

ISU Teleorman – Jurnalul operativ de weekend

Sănătate

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 109 de evenimente, după cum urmează:

– 67 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

– 7 incendii, dintre care trei la locuințele unor cetățeni din localitățile Crevenicu, Preajba și Trivalea Moșteni, precum și patru incendii vegetație uscată pe raza localităților Văcărești, Necșești, Cătunu și Poeni;

2 evenimente rutiere, produse pe DN6, la ieșire din Roșiorii de Vede spre Peretu și un accident pe raza municipiului Roșiorii de Vede. Pompierii militari au intervenit cu tehnica din dotare pentru descarcerarea persoanelor, acordarea primului ajutor calificat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cazurile au rămas în atenția autoritătilor competente pentru cercetări;

– 33 alte misiuni, dintre care: o intervenție de salvare a unui animal, o misiune pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil (DJ546), între localitățile Olteanca și Segarcea Vale, o activitate în cadrul campaniei de vaccinare, 11 misiuni de verificare a persoanelor carantinate și 12 verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.

Au salvat bunuri de peste 70000 de lei

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au reușit în cursul zilei de ieri, 06 martie 2022, să salveze bunuri materiale de peste 70.000 de lei reprezentând o casă de locuit și anexele gospodărești din apropiere. Acestea puteau fi distruse în totalitate de incediul izbucnit la nivelul tavanului unei bucătarii, realizat din scândură și rigips, pe o suprafață de circa 30 mp.

Incendiul a fost localizat și lichidat cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă, în mai puțin de o oră, în limitele găsite. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 5000 de lei.

Cauza probabila a acestui eveniment a fost coșul de fum deteriorat care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere.

Atenție la coșul de fum!

În această perioadă, când vremea rece a revenit, cetățenii trebuie să manifeste o atenție sporită în ceea ce privește exploatarea mijloacelor de încălzire, în special a coșurilor de fum, care trebuie verificate, curățate și reparate periodic.

Ieri, 06 martie 2022, din cauza coșului de fum defect a izbucnit un incediu la nivelul acoperișului unei locuințe din localitatea Preajba. Norocul a făcut ca focul să fie observat la timp de către proprietar, care a solicitat ajutorul pompierilor militari din cadrul Detașamentului Videle. Aceștia, ajunși rapid la fața locului cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, au localizat și lichidat focul în limitele găsite, respectiv o grindă din lemn și astereala acoperișului, în jurul coșului de fum, pe circa 2 mp.

Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 5000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 25000 de lei.

Incediu furaje, în localitatea Trivalea Moșteni

În data de 05.03.2022, la ora 19.07, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, o persoană a solicitat intervenția pompierilor militari din cadrul Detașamentului Alexandria pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Trivalea Moșteni.

La sosirea echipajului de pompieri, focul se manifesta la 13 baloți de fân, o prelată din pânză și la 6 anvelope uzate, existând posibilitatea propagării la anexele gospodărești și locuința din apropiere. Incendiul a fost stins în li,itele găsite după aproape o oră și 40 minute, fiind salvate bunuri materiale apreciate la suma de 30000 de lei. Pagubele materiale au fost estimate la suma de 1500 de lei.

Din primele cercetări efectuate, cauza probabilă a acestui eveniment a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere, motiv pentru care acest caz a rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări.

RECOMANDĂRI

În vederea protejării vieții și bunurilor materiale de efectele distructive ale incendiilor, recomandăm cetățenilor să acorde mai multă atenţie asupra respectării măsurilor de prevenire și apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece, și anume:

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;

– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

– supravegheați permanent focul;

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului de funingine.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Sg. maj. Ciorobescu Adelina

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole