13.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, mai 2, 2024

ISU Teleorman – 88 de misiuni ale pompierilor teleormăneni, în ultimele 72 de ore

Sănătate

În ultimele 72 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 88 evenimente, după cum urmează:

– 66 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

– 4 incendii, dintre care trei izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Deparați, Uda Clocociov și Tudor Vladimirescu și unul de vegetație uscată și anvelope uzate pe raza comunei Buzescu.

– 2 evenimente rutiere, produse pe raza localităților Turnu Măgurele și Moșteni, rezultate cu o victomă. Pompierii militari au intervenit cu tehnica din dotare pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cazurile au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

– 16 alte misiuni, dintre care: o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate, o intervenție pentru salvarea unui animal căzut într-un beci, două misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la evenimentele sportive de pe raza județului Teleorman, o intervenție în sprijinul echipajului SAJ Teleorman pentru preluarea unei persoane supraponderale și transportarea acesteia la spital, două misiuni de recunoaștere la obiectivele socio-economice cu aglomerări de persoane și nouă verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.

Două incendii de locuințe, aceeași cauză probabilă

Coșul de fum defect, care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere, a fost cauza probabilă de izbucnire pentru două incendii de locuințe, în localitățile Deparați și Uda Clocociov.

Primul eveniment, din Uda Clocociov, a fost observat în ziua de 12 martie a.c., la ora 01.11, când pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, un cetățean a solicitat intervenția pompierilor militari din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele.

Ajunși la locul evenimentului cu două mașini de stingere cu apă și spumă și o ambulață SMURD, salvatorii au constatat că focul se manifesta la acoperișul locuinței, realizat din astereală din lemn, învelită cu tablă, pe cca. 150 mp, cu posibilitatea propagării la întregul imobil. După aproape trei ore, pompierii au reușit să lichideze incendiul în limitele găsite, salvând bunuri de peste 60000 de lei. Din păcate, pagubele materiale au fost destul de mari, acoperișul fiind estimat la suma de 15000 de lei.

În localitatea Tudor Vladimirescu, în aceeași noapte, la ora 03.35, norocul a făcut ca incendiul izbucnit la nivelul acoperișului să fie observat și anunțat la timp pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, astfel încât, prin intervenția rapidă a pompierilor, să fie salvate importante bunuri materiale.

Scânteile provenite de la coșul de fum defect au ajuns pe grinzile din lemn și pe astereala acoperișului, distrugându-le pe aproape 2 mp. Pagubele au fost estimate la suma de 5000 d elei, iar valoarea bunurilor salvate la peste 50000 de lei.

Focul lăsat nesupravegheat poate produce pagube

La Deparați, în ziua de 13 martie a.c., la ora 13.26, a fost observat și anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 un incendiu izbucnit în gospodăria unui cetățean, cu posibilitatea propagării la casa de locuit.

Ajunși la locul evenimentului cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pompierii militari roșioreni au reușit să localizeze incendiul în limitele găsite, la nivelul unei magazii din lemn, pe cca. 30 mp, la un șopron pe o suprafață de cca. 6 mp și la un gard din lemn, distrus pe aproape 6 metri liniari.

Valoarea bunurilor salvate, reprezentând casa de locuit, a fost estimată la suma de 15000 de lei, iar cea a pagubelor la aproximativ 5000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost focul deschis lăsat nesupravegheat în apropierea materialelor combustibile.

POMPIERII RECOMANDĂ …

În vederea protejării vieții și bunurilor materiale de efectele distructive ale incendiilor, recomandăm cetățenilor să acorde mai multă atenţie asupra respectării măsurilor de prevenire și apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece, și anume:

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului de funingine.

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;

– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

– supravegheați permanent focul;

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole