16.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

Zeci de intervenții ale salvatorilor teleormăneni

Sănătate

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 57 evenimente, dintre care 38 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 17 incendii (un incendiu la o clădire de birouri din localitatea Zimnicea, un incendiu la o locomotivă electrică pe raza orașului Videle, un incendiu autoturism pe DJ506A în localitatea Tomulești), un incendiu la o pubelă pentru gunoi în localitatea Zimnicea și treisprezece incendii de vegetație uscată și gunoi menajer, o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătateși o misiune de transport materiale sanitare către unitățile spitalicești din județ.

Miercuri dimineață, pompierii din cadrul Detașamentului Zimnicea au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la o clădire de birouri. Ajunși la fața locului cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pompierii au reușit să localizeze și să lichideze incendiul în limitele găsite, salvând bunuri de peste 10000 de lei. Valoarea pagubelor, reprezentând 2 laptopuri, 12 calculatoare, 8 imprimante, 2 aparate de aer condiționat, mobilier de birou și documente contabile , a fost estimată la suma de 250000 de lei.  Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit electric.

STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ!

Din păcate, în această perioadă se înregistrează tot mai multe incendii de vegetație uscată și gunoi menajer, majoritatea acestora fiind generată de cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni lor prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător.

Incendiile, cele mai multe izbucnite din cauza folosirii intenționate a sursei de aprindere, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și din cauza țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare, s-au manifestat pe raza localităților Merenii de Jos, Băduleasa(2), Saelele, Islaz, Turnu Măgurele(2), Bujoreni, Gălăteni, Crângu, Ciolănești, Ciuperceni și Dulceni. 

Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetație uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

ISU Teleorman va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat patru controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din domeniul agricol din localitățile Segarcea Vale, Beciu și Bragadiru. Pe timpul acestor verificări, pompierii au aplicat 16 sancțiuni contravenționale în valoare de 13000 de lei.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole