9.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

DRAPELUL DE LUPTĂ AL UNITĂȚII

Sănătate

Evocă trecutul glorios de luptă al poporului român pentru libertate națională, precum și tradițiile de luptă ale unității, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credință patria, de a apăra cu orice preț unitatea, suveranitatea și independența României.
În armată, Drapelul a început să reprezinte însăși unitatea militară, acesta fiind purtat în toate luptele.
În Războiul de Independență, el s-a dovedit ceea ce a rămas și în prezent, și anume – ,,SIMBOLUL ONOAREI, GLORIEI ȘI VITEJIEI MILITARE „.
Drapelul de luptă se păstrează în vitrină, încuiată și sigilată, și se scoate din unitate doar cu aprobarea comandantului unității și doar la anumite ceremonii sau evenimente/ocazii, cum ar fi, cele prevăzute în regulamentul ceremoniilor și onorurilor militare, cu prilejul aniversării unor zile festive declarate ca sărbători naționale, la depunerea jurământului militar, la unele ceremonii și funeralii militare, la solicitarea comandantului garnizoanei militare etc.
Ori de câte ori este scos, Drapelul de Luptă este apărat de către Garda Drapelului, formată din șapte militari – comandantul gărzii, militar port-drapel și cinci însoțitori. Toți membrii Gărzii Drapelului sunt înarmați, având muniție de război, iar dacă integritatea Drapelului de Luptă ar fi pusă în pericol/amenințată, garda îl apără, chiar cu prețul vieții.
Pierderea sau capturarea Drapelului de Luptă, duce la desființarea unității militare!
Drapelul de Luptă se compune din: Flamură, Hampă și Acvilă.
FLAMURA, este o componentă textilă, o țesătură din mătase naturală, vopsită tricolor, cu coloranți acizi, fiind dublată, pe ea fiind brodată Stema României. Cele trei culori, semnifică: Roșu – sângele străbunilor vărsat pe câmpurile de luptă; Galben – holdele de grîu și strălucirea aurie a mândrului soare, iar Albastru – seninul cerului.
HAMPA, este din lemn, tratat special (de mahon sau nuc).
ACVILA CRUCIATĂ, este o componentă metalică, aurită și inscripționată.
Firele brodate și ciucurii, sunt fire metalizate, aurii și argintii (speciale, aduse din import).
Port-drapelul, este format din eșarfă (centura și manșonul, ambele din piele naturală).

Col.r. Orodel Emilian
26 iunie 2022

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole