7.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

DRAPELUL TRICOLOR – SIMBOLUL UNITĂȚII, ONOAREI ȘI VITEJIEI ROMÂNILOR

Sănătate

Sărbătoarea ZILEI DRAPELULUI NAȚIONAL, este şi va rămâne întotdeauna o zi deosebit de dragă sufletelor noastre, tricolorul românesc fiind permanent în inimile noastre.
DRAPELUL NAȚIONAL înseamnă Patria, simbolizînd dorința românilor de unitate și de independență, dragostea de țară și jertfa supremă a eroilor pentru libertate și continuitate pe aceste meleaguri strămoșești.
TRICOLORUL este mândria noastră de a fi români, dăruirea, curajul și profesionalismul cu care militarii noștri reprezintă România în toate misiunile desfăşurate în ţară şi în străinătate.
Noi, toți românii, avem datoria sacră de a cultiva permanent, respectul maxim faţă de toți cei care s-au jertfit pentru a ne lăsa cea mai importantă moştenire, România!
Deasemenea, toate instituţiile statului au datoria și obligația constituțională, de a cinsti, promova și apăra simbolurile naţionale!
Cinstind simbolurile naţionale, menţinem vie energia noastră ca neam, pentru că de aici ne tragem puterea de a depăşi greutăţile şi de a merge înainte.

Tricolorul românesc a fost martor al marilor evenimente din istoria neamului românesc. Utilizat ca simbol, pentru prima dată, de pandurii lui Tudor Vladimirescu, în anul 1821, și consacrat ca drapel al românilor în timpul Revoluției din 1848, tricolorul exprimă tot ceea înseamnă patrie, neam, trecut, prezent şi viitor, constituindu-se astfel, de-a lungul timpului, în entuziasmul care a insuflat în conştiinţa românilor idealurile de mândrie, dragoste de ţară, dorința de unitate şi independenţă.

În contextul Revoluției din 1848, în numele libertăţii şi unităţii de neam, tricolorul a fost arborat, pentru prima dată, ca simbol al luptei celor care au înfăptuit acel act, ”Stindardul libertății”, Guvernul revoluționar decretând ca „Tricolorul” să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

A reprezentat simbolul Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859 – act de importanţă covârşitoare pentru destinele românilor, a fost purtat cu speranţă şi mândrie spre redute de bravii luptători ai Războiului pentru Independenţă, a constituit simbolul desăvârșirii unității națiunii române la Marea Unire din 1918, a vegheat la căpătâiul celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă din Primul şi Al Doilea Război Mondial şi, mai apoi, al eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza rostea în anul 1863, în faţa ostaşilor români, cu prilejul înmânării primelor drapele de luptă ale armatei: ,,Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii noştri!… Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României”.

În această zi simbolică pentru toţi românii, aducem un cald şi înălţător omagiu camarazilor VETERANI DE RĂZBOI, cei care, onorându-şi Jurământul faţă de Patrie, şi-au sacrificat viaţa pe front, pentru apărarea pământului străbun sau departe de graniţele ţării, prin jertfa supremă săvârşită sub flamura Drapelului naţional.

Deasemenea, nu putem să-i uităm astăzi, pe camarazii noștri, REZERVIȘTII MILITARI, din întreg sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, cei care şi-au dedicat întreaga carieră slujirii Ţării, sub Drapelul tricolor și în baza Jurământului Sacru de credință, şi care continuă să acţioneze, sub deviza Patrie, Onoare, Demnitate, în calitate de militar în rezervă sau în retragere, pentru aceleaşi ţeluri nobile – de slujire a țării cu credință și devotament.

Astăzi, toți militarii români aflați în teatrele de operații și în misiunile internaționale, prin exemplul excepțional de dăruire, profesionalism și curaj, poartă cu mândrie și onoare tricolorul românesc, făcându-l cunoscut și apreciat în întreaga lume.

Să fim mândri, cu toţii, că Drapelul României este arborat la sediul celor mai importante instituţii internaţionale – NATO şi Uniunea Europeană, alături de ţările care au făcut, ireversibil, pasul spre democraţie.

Suntem la fel de mândri, atunci când drapelul românesc flutură pe cel mai înalt catarg la toate întrecerile sportive şi la manifestările culturale internaționale.

Astfel, putem afirma cu tărie și mândrie că tricolorul românesc se află în inimile noastre, şi de aceea, Sărbătoarea Zilei Drapelului Naţional este, şi cu siguranţă va rămâne, o sărbătoare dragă tuturor românilor, oriunde s-ar afla.

La mulți ani, Români!

Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole