16 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, aprilie 30, 2024

Noile norme UE privind siguranța rutieră intră în vigoare și în România

Sănătate

Șoferii, pietonii și bicicliștii din România vor beneficia de noile reguli, în condițiile în care țara noastră conduce în statistica neagră a accidentelor rutiere. 19.800 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere produse în Uniunea Europeană în 2021. Cu o medie UE de 44 de decese din accidente rutiere la un milion de locuitori, România are cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație: 93 de morți la un milion de locuitori.

Obiectivul reducerii numărului de accidente se află și pe agenda Uniunii Europene. Noul Regulament privind siguranța generală a vehiculelor, votat de Parlamentul European în noiembrie 2019, a intrat, recent, în vigoare. Regulamentul introduce o serie de sisteme obligatorii de asistență pentru conducătorii auto, pentru a îmbunătăți siguranța ocupanților vehiculului și a utilizatorilor drumurilor. De asemenea, stabilește cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate și complet autonome în UE.

Potrivit Comisiei Europene, prin aplicarea acestor măsuri se estimează că vor fi salvate peste 25.000 de vieți și evitate cel puțin 140 000 de vătămări grave până în 2038. Potrivit studiilor luate în considerare, erorile umane apar în 95 % din accidente. Producătorii trebuie să asigure proiectarea, construirea și asamblarea vehiculelor în așa fel încât să se minimizeze riscul de rănire a ocupanților vehiculului și a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.

Începând de astăzi, noile măsuri care introduc funcții de siguranță pentru asistarea conducătorului auto includ:

•   Pentru toate vehiculele rutiere (și anume, autoturisme, camionete, camioane și autobuze): asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență;

•  Pentru autoturisme și camionete: funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și frânarea automată;

•   Pentru autobuze și camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Normele se aplică, începând din 6 iulie anul acesta, noilor tipuri de vehicule. Începând cu 7 iulie 2024, se vor aplica tuturor vehiculelor noi. Unele dintre noile măsuri vor fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole