16.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, aprilie 24, 2024

Miercuri, 3 august 2022, la Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” din municipiul Alexandria s-a desfășurat Simpozionul județean cu tema ,,MARIN PREDA, mereu actual”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea marelui scriitor, nuvelist și romancier teleormănean.

Sănătate

Gazdă și moderator al acestui superb eveniment cultural, a fost managerul acestei instituții, doamna Valentina PAȘA care, după urarea de bun venit, prezentarea invitaților și reamintirea programului, a ținut să precizeze că în acest An Centenar s-au organizat și alte activități omagiale, precum și faptul că se aniversează și un număr de 31 de ani, de când biblioteca îi poartă – cu cinste, onoare și mândrie – numele.
Astfel, din luna februarie, în sala mare de lectură este organizată (și se află la dispoziția publicului larg) o Expoziție de carte cu titlul ,,Centenar Marin Preda” unde, pe câteva panouri se află expuse documente cu informații despre viața și cariera dar și operele, romanele cele mai importante ale scriitorului (inclusiv cele privind critica literară).
Am remarcat în

sală unii reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor de cultură din județ, scriitori și publiciști, bibliotecari din bibliotecile publice din județ (comunale, orășenești și municipale), camarazi de-ai mei – rezerviști militari, reprezentanți ai mass-mediei precum și alți cetățeni (tineri și vârstnici) iubitori de carte.
În deschiderea simpozionului, Prefectul județului Teleorman, domnul Haralambie EPURE a transmis un mesaj emoționant privind acest eveniment.


În continuare, au susținut comunicări, deosebit de documentate și interesante, următorii invitați:
• Doamna Ana DOBRE, critic literar – ,,Marin Preda la Centenar”;
• Doamna Emilia STROE, scriitor – ,,Ce este o capodoperă?”;
• Domnul Florea BURTAN, poet, scriitor, redactorul șef al Revistei ,,Caligraf” – ,,Întâlnirea cu Moromeții”;
• Doamna Marinela RUȘANU, bibliotecar la Biblioteca Municipală ,,Gala Galaction” Roșiorii de Vede – ,,Satul românesc în opera lui Marin Preda”;
• Domnul Bogdan-Ionuț COTRUȚĂ, bibliotecar la Biblioteca Orășenească ,,Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea – ,,Literatură și film. Cazul Marin Preda”;
• Doamna Nicoleta ALEXE, bibliotecar la Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman – ,,Ediții prime Marin Preda în bibliotecă”.
Prima parte s-a încheiat cu un superb moment artistic, susținul de către tânărul interpret de muzică populară Cezar BÎRSĂNEL.
După o pauză de cafea și socializare (timp în care invitații și doritorii au scris, câteva gânduri și impresii despre eveniment, în Cartea de Onoare), programul a continuat cu prezentarea Broșurii ,,Centenar Marin Preda” și apoi cu lansarea volumului ,,Marin Preda Univers enigmistic” – autor Serghei Coloșenco, activitate prezentată și susținută de către domnul Iustin BUȘE.
În încheierea simpozionului, doamna Elena BÎRCHI, o mai veche colaboratoare a bibliotecii, a prezentat o poezie recentă, dedicată ,,mereu actualului Marin Preda”.
Toți cei prezenți am apreciat, la superlativ, modul de organizare și desfășurare al acestui eveniment cultural de excepție, dedicat ,,marelui dispărut” dar ,,mereu actual” – Marin Preda.

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

Mă alătur și eu conjudețenilor mei, cei care, atunci când aducem vorba despre teleormăneanul nostru Marin Preda, de fiecare dată ne încearcă și simțim un sentiment emoționant, de mândrie. Suntem foarte mulți aceia care ne simțim mândri că ne-am născut și trăim pe aceleași meleaguri cu ,,cel care a dat viață moromeților și a pătruns atât de adânc în psihologia oamenilor simpli, parcurgând prin opera sa un drum ascendent de la rural la urban”.
Scriitorul, nuvelistul și romancierul Marin Preda s-a născut la data de 5 august 1922 în comuna Siliştea – Gumeşti, județul Teleorman (devenită celebră prin publicarea romanului Moromeţii”).
În aprilie 1942 debutează cu schița ,,Pârlitu” în pagina literară a ziarului Timpul, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicând în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcâmul, Calul, Noaptea, La câmp.
Opera sa a căpătat consistență prin romanele: Moromeții, Intrusul, Marele singuratic, Delirul, Viața ca o pradă, Cel mai iubit dintre pământeni – fiind considerate adevărate capodopere ale universului artistic.
Prin nuvelele și romanele sale cu puternic specific național, Marin Preda a reconstituit o lume aparte, cu un limbaj caracteristic, personajele sale având o viziune proprie asupra vieții.
Marin Preda este considerat, de către criticii literari, un adevărat fenomen a cărui viaţă a fost la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire, datorită originalității operelor sale şi stilului inconfundabil al scrierii.
Marin Preda a fost un scriitor iubit și respectat, o autoritate, o conștiință, un lider de opinie al vieții literare, fiind, timp de 10 ani, directorul editurii Cartea Românească (de la reînființarea acesteia în anul 1970).
,,Delirul” şi ,,Cel mai iubit dintre pământeni”, sunt considerate a fi cărţile din cauza cărora Marin Preda şi-ar fi atras antipatia regimului comunist şi aversiunea vecinilor sovietici.
În anul 1980, când ,,timpul nu a mai avut răbdare”, Marin Preda a murit la numai 58 de ani. Sfârșitul lui Marin Preda marchează și apusul unei lumi din Câmpia Dunării.
,,Neliniștitul, cel mai liniștit dintre contemporani” Marin Preda s-a bucurat de încrederea cititorilor și poate, în egală măsură, l-a întristat invidia confraților săi, fiind unul dintre cei mai contestați scriitori.
Marin Preda este înmormântat pe ,,Aleea Scriitorilor” din Cimitirul Bellu, București.

FIE-I AMINTIREA VEȘNICĂ!
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole