20.3 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, aprilie 24, 2024

CENTENAR – MARIN PREDA

Sănătate

Miercuri 21 septembrie 2022, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman a organizat Simpozionul județean ,,Marin Preda, mereu actual”, un nou prilej de evocare a operei, vieții și personalității – copleșitoare, a unuia dintre cele mai mari Simboluri ale literaturii române, dar și un mare Simbol al Teleormanului nostru.
Evenimentul s-a desfășurat în Sala de lectură a bibliotecii, unde au fost prezenți importanți oameni de cultură, publiciști, reprezentanți ai administrației și autorităților locale, ai instituțiilor de cultură, bibliotecari din bibliotecile publice din județ și din țară, rezerviști militari – camarazi de-ai mei, liceeni, reprezentanți ai mass-mediei din Alexandria, alți cetățeni (tineri și vârstnici) iubitori de lectură, precum și elevi ai Școlii gimnaziale din Siliștea-Gumești, coordonați de doamna profesor Florina TUDOSIE, care au susținut un moment artistic deosebit și emoționant.
Deasemenea, printre invitații de onoare s-au aflat și fiul cel mic al lui Marin Preda, domnul Alexandru PREDA, precum și domnul Marius BADEA, cel care a jucat rolul lui Niculae Moromete în renumitul film ,,Moromeții 1″, al lui Stere Gulea, după primul volum “Moromeții” autor Marin Preda.
Doamna Valentina PAȘA, managerul acestei prestigioase instituții de cultură, în calitate de gazdă și moderator, după adresarea călduroasei urări de bun venit invitaților, prezentându-i pe rând, a ținut să reamintească că, în acest An Centenar s-au organizat și alte activități omagiale, precum și faptul că se aniversează și un număr de 31 de ani, de când biblioteca îi poartă – cu cinste, onoare și mândrie – numele.
Astfel, din luna februarie, în sala mare de lectură este organizată (și se află la dispoziția publicului larg) o Expoziție de carte cu titlul ,,Centenar Marin Preda” unde, pe câteva panouri se află expuse documente cu informații despre viața, familia, cariera dar și operele, romanele cele mai importante ale scriitorului inclusiv cele privind critica literară.
Acestora li s-au alăturat recent, expoziții de seamă, precum ,,Moromețiana” (colecția Costel LUPU) și ,,Priviri în Universul Preda” (colecția Mihai CĂTRUNĂ).
În deschiderea simpozionului, Președintele Consiliului Județean Teleorman, domnul Adrian Ionuț GÂDEA, a transmis un mesaj emoționant privind acest eveniment de excepție. A urmat domnul Ioan AUGUSTIN, viceprimarul municipiului Alexandria care a prezentat un scurt discurs precum și mesajul primarului municipiului Alexandria, domnul Victor DRĂGUȘIN, felicitând organizatorii pentru suita acțiunilor inițiate în acest an omagial.
În continuare, au susținut alocuțiuni precum și comunicări, deosebit de documentate și interesante, următorii invitați:
• Doamna Ana DOBRE, critic literar – ,,Marin Preda – imposibila întoarcere și posibilele reveniri necesare”;
• Doamna Nicoleta MILEA, poet și eseist – ,,Funcția estetică a elementelor etnografice și folclorice în opera lui Marin Preda”;
• Domnul Stan V. CRISTEA, istoric literar – ,,Centenarul Marin Preda”;
• Doamna Raluca GROSU, bibliotecar la Biblioteca Județeană Olt ,,Ion Minulescu” – ,,Activități dedicate lui Marin Preda”;
• Domnul Bogdan-Ionuț COTRUȚĂ, bibliotecar la Biblioteca Orășenească ,,Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea – ,,Marin Preda și teatrul”;
Deasemenea, au avut intervenții și domnul Marius BADEA precum și fiul marelui scriitor, domnul Alexandru PREDA.
În încheierea simpozionului, a urmat un moment omagial – ,,Dor de Preda” prezentat de către elevi ai Școlii Gimnaziale Siliștea Gumești (coordonator – prof. Florina TUDOSIE, colaborator – Petrișor SĂNDEL) precum și dansul popular ,,Călușul” prezentat de către elevi de la Școala Gimnazială Conțești (coordonator – Ion BOBOC și colaborator – George BERCEANU).
Toți cei prezenți am apreciat, la superlativ, modul de organizare și desfășurare al acestui eveniment cultural de excepție, dedicat ,,marelui dispărut” dar ,,mereu actual” – Marin Preda.
Felicitări, tuturor protagoniștilor!

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

Scriitorul, nuvelistul și romancierul Marin Preda s-a născut la data de 5 august 1922 în comuna Siliştea – Gumeşti, județul Teleorman (devenită celebră prin publicarea romanului Moromeţii”). Opera sa a căpătat consistență prin romanele: Moromeții, Intrusul, Marele singuratic, Delirul, Viața ca o pradă, Cel mai iubit dintre pământeni – fiind considerate adevărate capodopere ale universului artistic.

Marin Preda este considerat, de către criticii literari, un adevărat fenomen a cărui viaţă a fost la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire, datorită originalității operelor sale şi stilului inconfundabil al scrierii.
Marin Preda a fost un scriitor iubit și respectat, o autoritate, o conștiință, un lider de opinie al vieții literare, fiind, timp de 10 ani, directorul editurii Cartea Românească (de la reînființarea acesteia în anul 1970).
În anul 1980, când ,,timpul nu a mai avut răbdare”, Marin Preda a murit la numai 58 de ani. Sfârșitul lui Marin Preda marchează și apusul unei lumi din Câmpia Dunării.
Marin Preda este înmormântat pe ,,Aleea Scriitorilor” din Cimitirul Bellu, București.

FIE-I AMINTIREA VEȘNICĂ!
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole