15.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

11 Noiembrie – Ziua Armistițiului și Ziua Veteranilor din teatrele de operații – Adrian Gâdea

Sănătate

Denumită inițial „Ziua Armistițiului”, 11 Noiembrie este o zi specială de sărbătoare pentru că, la această dată, la orele 11°°, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt primului război mondial.

Armistițiul de la Compiègne, din data de 11 noiembrie 1918, a pus capăt Primului Război Mondial pe Frontul de Vest, fiind semnat între Imperiul German și puterile Antantei. Acordul a fost semnat într-un vagon de tren și a intrat în vigoare în aceeași zi, la ora 11.

Principalii semnatari au fost mareșalul francez Ferdinand Foch, comandantul forțelor Antantei și Matthias Erzberger, reprezentantul Germaniei.

Ziua Armistițiului a fost declarată sărbătoare națională în multe state participante la prima conflagrație mondială, printre care Australia, Belgia, Canada, Franța, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Statele Unite.

În România, Ziua Armistițiului a fost sărbătorită încă din perioada interbelică, când era celebrată prin manifestări publice de cinstire a eroilor și victimelor Primului Război Mondial.

Din anul 2014, prin adoptarea Legii 150, România recunoaşte meritele personalului armatei, participant la acţiuni militare şi acordă drepturi acestora şi urmaşilor celor decedați.

Astfel, ”în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României”, astăzi sunt comemorați eroii Armatei României căzuți la datorie în teatrele de operații, prin servicii religioase și ceremonii militare organizate la mormintele acestora și la monumentele închinate sacrificiului și eroismului militarilor români.

CINSTE ȘI ONOARE MEMORIEI LOR!

Adrian Gâdea, președinte PSD Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole