8.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

11 NOIEMBRIE – ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII

Sănătate

Marcarea Zilei Veteranilor reprezintă mai mult decât o recunoaștere formală a meritelor camarazilor participanți în teatre de operații sau în alte zone de executare a misiunilor externe pentru apărarea intereselor naționale ale țării.
Este un prilej de aducere aminte a jertfei celor care ne-au fost frați de arme, de a ne prețui momentele trăite alături de cei care încă poartă urmele rănilor din diferite teatre de operații.
Ziua veteranilor este și un simbol al militarilor români care și-au asumat oricând îndeplinirea unei misiuni în interesul țării.
Această zi a fost instituită prin Legea nr.150/2014 privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

Data de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Ea este celebrată, anual, în mai multe țări ale lumii, precum Australia, Canada, SUA, dar și în alte state europene, în semn de recunoștință pentru victimele războiului. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

Camaradul nostru a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în timpul desfăşurării unei misiuni.
Pentru faptele sale de arme, sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
În memoria lui şi a camarazilor căzuţi în teatrele de operaţii, ziua de 11 noiembrie a fost declarată “Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii”.
Din anul 1996 și până în prezent, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţii 200 au fost răniţi.
Era firesc ca acestor oameni să le dedicăm o zi în care societatea să se îndrepte cu recunoştinţă către ei, cei întorşi din misiuni, să-şi comemoreze eroii şi să arate că nu-i uită pe urmaşii celor căzuţi la datorie.

Jandarmii români se numără printre militarii care, departe de familii și patrie, au încercat să aducă stabilitatea într-un mediu de securitate plin de incertitudini.

Astfel, peste 2500 de jandarmi români – ofițeri și subofițeri, în aproape două decenii, au reprezentat România în misiuni internaționale. Toți s-au întors sănătoși, acasă la familiile lor.
Astăzi, gândul nostru se îndreaptă către toți militarii Armatei Române alături de care, jandarmii au fost umăr la umăr în toate misiunile internaționale de menținere a păcii.
Cu acest prilej, suntem datori să ne amintim și să îi comemorăm pe camarazii noștri căzuți la datorie, departe de țară și de familii.
Acestor eroi le datorăm recunoștința și respectul nostru!
Este ziua în care speranţele noastre de pace se înalță și vărsăm o lacrimă aspră, în semn de omagiu, pentru memoria militarilor căzuți la datorie.
Este ziua în care le arătăm recunoștință veteranilor din teatrele de operații!

RESPECT! 💙💛❤
CINSTE ȘI ONOARE MEMORIEI LOR!


Deasemenea, în România se sărbătoreşte şi ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI, la 29 aprilie, instituită prin HG nr. 1222/2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole