16.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 29, 2024

ISU Teleorman – Salvatorii teleormăneni au acționat la 64 evenimente în ultimele 72 de ore

Sănătate

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 64 de misiuni.

Din numărul total de intervenții, 51 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV – 2, șase incendii (dintre care un incendiu la o casă de locuit în localitatea Drăgănești Vlașca, un incendiu la groapa de gunoi din localitatea Mavrodin, două incendii de vegetație uscată și resturi menajere, un incendiu la o hală de producție peleți în localitatea Peretu și un incendiu la o locuință în localitatea Putineiu), un eveniment rutier produs pe raza localității Văceni, la care pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cinci misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și o misiune de evacuare a apei dintr-o gospodărie din localitatea Buzescu.

Acoperișul unei locuințe din localitatea Moșteni a fost cuprins de foc, în data de 18 noiembrie, în jurul orei 00.30, când pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 s-a solicitat intervenția pompierilor militari din cadrul Detașamentului Videle. Salvatorii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, reușind să împiedice propagarea focului la casa de locuit și salvarea de bunuri estimate la peste 35 000 de lei. Bunurile distruse, reprezentând tavanul casei pe o suprafață de aproximativ 3 mp, câteva grinzi din lemn și căpriori, au fost estimate la suma de 2 000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost coșul de fum deteriorat.

În data de 18 noiembrie, în jurul orei 03.20, a izbucnit un incendiu la groapa de gunoi din localitatea Mavrodin. La fața locului a fost mobilizată de urgență o autospecială de stingere pentru lichidarea incendiului. În urma acestuia au ars aproximativ 50 tone de gunoi menajer. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs din cauza fumatului în locuri nepermise.

Vineri, 18 noiembrie, în jurul orei 17.20, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit a unui cetățean din localitatea Drăgănești Vlașca. Ajunși rapid la fața locului cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pompierii au localizat și lichidat focul în limitele găsite. Din păcate, proprietarul a fost găsit decedat. Au ars mobilier, materiale textile și aproximativ 40 mp de acoperiș, pagubele ridicându-se la circa 10 000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost focul lăsat nesupravegheat în spații închise.

Pompierii militari au fost solicitați sâmbătă, în jurul orei 18.10, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pentru a interveni la un incendiu izbucnit la o hală de producție peleți din localitatea Peretu. Colegii noștri au acționat cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede, iar de la Detașamentul Alexandria s-au deplasat în sprijin o mașină de stingere și o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime. Au ars ori au fost distruse aproximativ două tone de rumeguș, întreaga instalație de producție a peleților, hala pe cca. 100 mp și o dubiță din imediata apropiere a halei. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic de la un uscător de rumeguș.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

RECOMANDĂRI

În vederea protejării vieții și bunurilor materiale de efectele distructive ale incendiilor, recomandăm cetățenilor să acorde mai multă atenţie asupra respectării măsurilor de prevenire și apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece, și anume:

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;

– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

– supravegheați permanent focul;

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului de funingine;

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat patru controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din localitatea Alexandria, aplicând pentru neregulile constatate un număr de 20 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 8500 de lei.

Mai multe informații cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul http://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-informatii/comunicate-de-presa/391-buletine-informative.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole