9.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 20, 2024

File de istorie teleormăneană

Sănătate

Zilele trecute, Centrul Multifuncțional pentru Tineri din municipiul Alexandria, a găzduit desfășurarea unei activități, devenită tradiție, respectiv reunirea profesorilor de istorie din județul Teleorman, sub directa coordonare a Inspectoratului Școlar Județean Teleorman.
Activitatea a fost sprijinită și de către Filiala Județeană Teleorman a Societății de Științe Istorice din România precum și de către Muzeul Județean Teleorman.
În premieră, la această activitate a Cercului profesorilor de istorie, au participat și invitați de seamă, profesori, cercetători și istorici militari, având în vedere că tema dezbaterii a fost ,,Teleormanul în Primul Război Mondial”, unde au fost evocate actele de eroism ale armatei române și contribuția teleormănenilor la războiul reîntregirii neamului românesc.
În deschidere, inspectorul școlar general al I.Ș.J.Teleorman, domnul Prof. Sorin – Gabriel ILIE, după urarea de bun venit, a salutat inițiativa organizatorilor de a desfășura, în premieră, activitatea în acest format, în parteneriat cu alte instituții/ entități și cu participarea unor invitați renumiți.


Moderatorul acțiunii, domnul Prof. Florin ȘTEFAN – inspector școlar de specialitate din cadrul I.Ș.J. Teleorman a prezentat modul de desfășurare al activității, invitații prezenți și titlul alocuțiunilor prezentate de aceștia. A menționat de asemenea, că din motive obiective, domnul prof. Dr. Bogdan TEODORESCU, secretarul general al Societății de Științe Istorice din România, nu a mai putut onora invitația.
Prima alocuțiune, intitulată ,,Regimentul 20 Infanterie Teleorman – repere istorice „, a fost prezentată de către domnul Dr. Daniel NICULAE, vicepreședintele Asociației Istorice „Dimitrie Cantemir” București și de către domnul lulian DOBRE, membru ASIC.
A urmat domnul Prof. dr. Alin SPÂNU, din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București, care a prezentat „Acțiuni contrainformative în județul Teleorman (1916)”.
În continuare, camaradul nostru, domnul
Col.(rz.) Tudor MĂMĂLIGAN, istoric (membru în comitetul director al ANCMRR din MAI), care a prezentat „Manevra de la Flămânda (29 septembrie – 5 octombrie 1916)”.
Doamna Prof. Elena ICHIM de la Școala Gimnazială „Miron Radu Paraschivescu” din Zimnicea, Președintele Fil.Jud.Teleorman a Societății de Științe Istorice din România (cel de – al doilea moderator) a susținut lucrarea „Noiembrie, 1916 – Zimnicea sub presiunea inamicului”.
Ca deobicei, domnul Prof. Cătălin – Ionuț FLOREA de la Școala Gimnazială Nr. 7 din Alexandria, în stilu-i caracteristic, ne-a prezentat o interesantă lecție de istorie, fapte și date inedite privind „Contribuția alexăndrenilor la Războiul Întregirii Naționale”.
Foarte interesantă a fost și expunerea domnului Prof. Victor – Gabriel OSĂCEANU de la Școala Gimnazială „Zaharia Stancu” din municipiul Roșiori de Vede, intitulată – „Roșiorii de Vede, între existență și neant”.
Ultima alocuțiune, intitulată ,,1916 – 1918. Aspecte ale ocupației militare germane, în documentele teleormănene”, a fost prezentată de către domnul Cătălin BORȚUN, muzeograf din cadrul Muzeului Județean Teleorman.
Cercul pedagogic, al profesorilor de istorie din județul nostru, s-a încheiat cu luări de cuvânt ale profesorilor și scurte concluzii (impresii, păreri, aprecieri) ale invitaților, iar în final, moderatorul dezbaterii, domnul Prof. Florin ȘTEFAN le-a mulțumit tuturor celor prezenți, pentru participare, i-a felicitat pe invitați pentru calitatea lucrărilor întocmite și modul de prezentare, și nu în ultimul rând a adus mulțumiri și mass-mediei din Alexandria care au fost prezenți și interesați de acest eveniment cultural de excepție, precum și primarului municipiului Alexandria, domnul Victor DRĂGUȘIN, pentru sprijinul acordat în organizarea și desfășurarea acestei activități.

P.S. Fiind vorba despre istorie, patrie, onoare, demnitate, patriotism, armată, eroi, sacrificiu….nu puteam să nu fiu și eu prezent, alături de alți camarazi de-ai mei, rezerviști militari teleormăneni uniți, la această activitate de excepție.
FELICITĂRI, tuturor protagoniștilor!

Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole