6.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, martie 19, 2024

Dilema PSD: Să ia tot potul sau să salveze PNL de la căderea totală

Sănătate

Coaliția PSD-PNL actuală a adus un element de noutate la formarea acesteia în Noiembrie 2021 pentru politica românească. Promisiunea unui schimb de premieri, o rocadă, între liderii celor două partide de guvernământ la jumătatea perioadei de guvernare rămasă din actualul ciclu electoral. Astfel, prospătul lider PNL Nicolae Ciucă, fost Ministru al Apărării, urma să devină Prim Ministru în prima perioadă de desfășurare a acordului, urmat de o demisie la începutul anului 2023 pentru a permite formarea unui nou guvern dar cu Marcel Ciolacu la conducerea guvernului, beneficiind de întregul suport al PNL-ului. În ultimele zile, subiectul a revenit în atenția publicului, premierul Nicolae Ciucă răspunzând întrebărilor referitoare la promisa rocadă de prim miniștri cu ocazia unei vizite în Vâlcea:

„În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliţia am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face aşa cum am agreat”

Întrebările care rezultă, totuși, sunt dacă PSD mai este deschis către acest pas și care sunt variantele. Să presupunem că PSD va merge mai departe cu planul rocadei. Mai mult ca sigur va însemna ca PSD să cedeze un minister important, cel mai probabil cel al transporturilor, păstorit în prezent de Sorin Grideanu, care, având în vedere importanța pe care o are în acest moment în partid va fi menținut în guvern ca ministru fără portofoliu. Și asta petru că PSD își va dori ministerul care va organiza viitoarele alegeri, cel al afacerilor intene. Acest pas ar asigura activul de partid că PNL-ul, care deține acest portofoliu prin Lucian Nicolae Bode, o formațiune politică aflată în scădere în ochii electoratului, nu va încerca să își faciliteze o umflare a scorului electoral la alegerile parlamentare viitoare, rezultat care nu ar însemna doar locuri în Parlamentul României ci și un raport de forțe mai bun atunci când se va forma noul guvern. Un procent mai bun în parlament, un procent mai bun în guvern, în aparatul de stat și în deconcentrate.

Mai există și posibilitatea ca PSD-ul să nu își dorească preluarea mandatului în aceeași formulă politică sau să se folosească de ideile din ce în ce mai ciudate care vin din partea PNL, cum este cea a interzicerii exportului de animale în viu venită din parte grupului Cîțu din PNL, pentru a obține maximul din negocierile la formarea noului guvern Ciolacu. Un PSD în opoziție după ce nu a fost afectat aproape de loc de guvernarea actuală ar fi lovitura de grație pentru un PNL care a avut trei premieri la rând cu rezultate slabe în cazul lui Nicolae Ciucă și dezastruoase în cazul lui Ludovic Orban și al lui Florin Cîțu.

Este clar că PSD se află într-o poziție de forță. Urmează alegerile prezidențiale, moment care aduce în discuție viitorul politic al lui Klaus Iohannis, care se zvonește că ar dori să devină premier, cariera euro-atlantică pe care și-o pregătise find ca și inexistentă, dar și faptul că Nicolae Ciucă, ca opțiune prezidențială din partea PNL, este o mână moartă. PSD ar putea da Președintele la schimb cu postul de Prim Ministru. Este, până la urmă, postul cel mai râvnit de către PSD din ultimii două zeci de ani și cel care le scapă constant. La uma urmei președintele este de neclintit pe toată durata mandatului pe când guvernele se schimbă dacă știi cum să negociezi, PSD-ul fiind un maestru în acest domeniu.

O guvernare cu Marcel Ciolacu în funcția de Prim Ministru urmată de scaunul prezidențial pentru PSD, cu un candidat încă necunoscut, ar face din Ciolacu cel mai de succes președinte al partidului al ultimelor decenii. Să vedem cum își vor juca partidele cărțile.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole