12 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, mai 5, 2024

ISU Teleorman – 80 de misiuni, în perioada 10 – 12 februarie 2023

Sănătate

În ultimele trei zile (10 – 12.02.2023), la nivel județean, pompierii militari teleormăneni au gestionat 80 de situații de urgență. Dintre acestea, 73 de intervenții au fost ale echipajelor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 4 incendii (trei izbucnite la locuințele unor cetățeni din Zâmbreasca, Traian și Fântânele și unul la vegetație uscată), 2 evenimente rutiere cu victime, produse pe raza municipiilor Alexandria și Roșiorii de Vede și o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

Atenție la mijloacele de încălzire!

Sâmbătă, la Zâmbreasca, aproape de orele prânzului, din cauza unei sobe defecte, care era și supraîncălzită, materialele combustibile din imediata apropiere s-au aprins, incendiul propagându-se rapid la nivelul dormitorului. În interior, un bătrân de 72 de ani, cu probleme medicale locomotorii, asista cu neputință la infernul ce se dezvolta, încet dar sigur, în jurul lui.

Norocul a făcut ca fumul, care abia ieșea pe geam, să fie observat de o vecină. Ea a mobilizat rapid câțiva oameni și au sărit în ajutorul lui, reușind, cu determinare, curaj și responsabilitate civică, să-l scoată din flăcări, cu tot cu plapumă, chiar dacă flăcările începuseră să mistuie aceste materiale textile. Între timp au sosit și pompierii militari de la Punctul de lucru Dobrotești, cu o mașină de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, care au constatat că incendiul se dezvoltase la nivelul dormitorului, existând riscul să se extindă la toată casa de locuit. Au evitat această situație și au stins focul în limitele găsite.

Victima, conștientă și cooperantă, care suferise arsuri la nivelul membrelor, a fost preluată de paramedicii SMURD, a primit primul ajutor calificat și a fost transportată la Spitalul Municipal din Roșiorii de Vede pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Chiar dacă pare un gest normal, pe care ar trebui să-l facă fiecare dintre noi în astfel de situații, pompierii militari teleormăneni le mulțumesc din suflet cetățenilor care au acționat exemplar la acest eveniment, pentru salvarea unui membru al comunității lor.

În vederea evitării unor evenimente asemănătoare, pompierii recomandă cetățenilor:

– să verifice frecvent mijloacele de încălzire, mai ales atunci când în locuințe se află persoane vulnerabile (oameni în vârstă, cu probleme locomotorii, cu dizabilități ori cu diferite afecțiuni medicale);

– să nu pună pe sobe sau în apropierea acestora diferite articole de îmbrăcăminte;

– să nu așeze patul lângă sobă sau alte materiale ușor combustibile;

– să amplaseze în fața sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecția față de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– în timpul funcționării, să nu lase ușa sobei deschisă;

– să nu folosească alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și să evitate supraîncărcarea acesteia;

– să nu introducă în sobe lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuința;

– să nu adoarmă niciodată cu focul aprins în sobă;

– să depoziteze cenușa și jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat;

– jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

De reținut!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Mai multe informații cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul http://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-informatii/comunicate-de-presa/391-buletine-informative.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole