9.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

Distribuirea cardurilor de energie, o promisiune onorată de PNL – Maria Stoian

Sănătate

Cardurile emise de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de PNL, în vederea achitării facturilor la energia electrică, au ajuns până acum aproape în totalitate în posesia beneficiarilor. Este vorba despre instrumentul financiar adoptat de Guvernul Nicolae Ciucă, în vederea sprijinirii persoanelor vulnerabile, pentru plata facturilor la utilități, finanțat din fonduri europene nerambursabile ce erau în risc de pierdere, în perioada de programare 2014-2020.

În vederea reușitei depline a acestui demers inițiat de Executivul liberal, au fost deja tipărite și distribuite către oficiile poștale un număr de 1,7 milioane carduri, aferente punctelor de consum care nu aveau nicio problemă de clarificare privind eligibilitatea. Restul de 700.000 de carduri au ajuns la persoanele eligibile să le primească, în conformitate cu OUG 166/2022, până la 20 februarie.

Conducerea PNL a Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a estimat că, grație acestui program de susținere, peste patru milioane de beneficiari vor fi sprijiniți prin cele două tranșe, în valoare de 700 lei fiecare, pentru achitarea facturilor la utilități, în contextul crizei energetice. Distribuirea primei tranșe este, așadar, în fază finală, în timp ce partea a doua a banilor va ajunge la beneficiari în luna septembrie a.c..

Remarc faptul că lista de puncte de consum eligibile va continua să crească, în funcție de clarificarea cazurilor controversate, mai exact în ceea ce privește stabilirea numărului exact de persoane care locuiesc la același punct de consum, precum și a venitului mediu pe cap de locuitor. Există posibilitatea unor modificări ulterioare, având în vedere că lista finală a beneficiarilor eligibili este realizată în urma unui proces în care sunt implicate o serie de ministere și instituții: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Naționale de Administrare Fiscală.

Pentru buna informare a românilor și teleormănenilor, reamintesc că abordarea în acest mod a mecanismului de distribuire a cardurilor a fost necesară în vederea creării posibilității de decontare a tuturor formelor de energie folosite de români pentru încăzirea blocurilor și locuințelor colective, respectiv energia electrică și energia termică. Nu în ultimul rând, acest program trebuia să fie drastic monitorizat, având în vedere că va fi achitat în totalitate din fonduri europene, ceea ce a impus obligativitatea menținerii unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivel individual al beneficiarului măsurii.

Începând din această săptămână, românii care au primit cardurile pot efectua deja plățile aferente, valabilitatea acestor operațiuni fiind până în data de 30 iunie a.c..

Vreau să asigur persoanele care nu au intrat până acum în posesia cardurilor de energie, aflați într-o situație incertă din punctul de vedere al situației, că nu există nicio variantă de a nu-și primi banii cuveniți, în cazul în care sunt, cu adevărat, eligibile, iar ajutorul li se cuvine, conform legii.

Deputat PNL Teleorman,

MARIA STOIAN

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole