8.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, martie 2, 2024

COMUNICATUL FORUMULUI REPREZENTATIV AL CELOR PESTE 200.000 DE REZERVIȘTI MILITARI

Sănătate

În data de 2 martie 2023, la sediul Asociației Militarilor Participanți în Teatrele de Operațiuni (AMPTO) a avut loc ședința FORUMULUI S.A.O.P.S.N. cu tema:
,,Activitățile desfășurate de structurile asociative, pentru stoparea acțiunilor umilitoare desfășurate de decidenții politici la adresa militarilor”
Subiectele puse în dezbaterea participanților au fost:

 1. Modul de acțiune a conducerilor MApN, MAI, MJ, SRI, SIE, STS, SPP, față de campania de denigrare a militarilor rezerviști, în special pe tema pensiilor speciale;
 2. Activitățile ce vor fi desfășurate de structurile asociative pentru stoparea acțiunilor de tăiere a pensiilor militare.
 3. Stadiul realizării unității de acțiune a structurilor asociative ale militarilor din SNAOPSN;
 4. Discuții privind preluarea conducerii FORUMULUI SAOPSN de altă asociație membră.
  La ședință au participat președinți și reprezentanți a 17 structuri asociative precum și invitați din partea MApN, MAI, ANP și STS precum și președintele și vicepreședintele Asociației Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații (OMVTO).

Președintele în exercițiu al FORUMULUI SAOPSN a prezentat sub titlul: „Ce este FORUMUL SAOPSN și ce a reușit să demonstreze”, câteva aspecte ale evoluției acțiunilor structurilor asociative precum și probleme care vizează preocupările militarilor activi, în rezervă și retragere în actualul context politic, astfel:
1) FORUMUL SAOPSN, structură de dialog și dezbatere a problemelor comune, a fost constituit în anul 2015, prin semnarea de 54 ( 40 MApN, 7 MAI, 1SIE,1SPP, 3MJ, 2 asociații civile) de reprezentanți ai structurilor asociative ale militarilor a Protocolului de colaborare.
FORUMUL reprezintă PESTE 200.000 DE MEMBRI (rezerviști militari din întreg sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională).
Președinția rotativă a Forumului este asigurată de Asociația ROMIL, prin col.(rtg.) Marian TUDOR.
2) Acțiunile organizate și desfășurate, până în prezent, reliefează SITUAȚIA DEFAVORABILĂ ÎN CARE NE AFLĂM, în aceste momente deosebite la nivel mondial și în special la granițele României dar a și demonstrat cum se acționează, pe diferite paliere.
a) Astfel, la nivelul societății românești, observăm că:

 • Se desfășoară o acțiune susținută de DENIGRARE a militarului ca instituție, în presa aservită și plătită, plătită cu bani publici de forțele politice la putere;
 • Nu se desfășoară acțiuni de contracarare a denigrării militarului și rezervistului de către presa militară și specialiștii în comunicare ai MApN;
 • Se fac declarații, se exprimă opinii și atitudini în defavoarea militarului român de oameni politici, care nu cunosc sistemul militar românesc;
  -Clasa politică manifestă lipsă de reacție, față de denigrarea permanentă a militarului român fie că este activ, în rezervă sau retragere.
  Aceeași lipsă de reacție se observă și la Președintele României, căruia i-am solicitat să exprime poziția sa privind campania de denigrare a militarului roman, demers rămas fără niciun răspuns.
  b) Deasemenea, la nivelul structurilor asociative, constatăm că:
 • Sunt rupturi relaționale, iremediabile, între asociațiile de utilitate publică și cele fără acest statut;
 • Lipsa coerenței în acțiune, lipsă generată de lupta de orgolii a șefilor de asociații și urmărirea realizării unor interese de grup :
  c) La nivelul acțiunilor comune – militari în activitate versus militari în rezervă, constatăm:
 • Neimplicarea și lipsa de sprijin, de orice fel, a militarilor în activitate în acțiunile celor în rezervă și în retragere;
 • Opoziția DGFC și a unor structuri din DRPCVP, față de propunerile și acțiunile rezerviștilor;
 • Lipsa de respect față de militarii rezerviști prin acțiuni de învrăjbire, răspunsuri penibile la solicitările de dialog, etc;
  3) Desele schimbări la conducerea ministerului, din motive neimputabile rezerviștilor, ne-au obligat să revenim de fiecare dată în fața fiecărui ministru cu aceleași solicitări și aspecte cu care aceștia ar trebui să fie informați de consilierii și șefii de structuri având în vedere faptul că sunt ani de când rezerviștii sunt tratați necorespunzător, sunt considerați cenușăreasa societății și nimeni nu rezolva problemele acestora.
  Poate ar trebui să ne adresăm și noi presei, ca militarii francezi din Cincu, pentru a fi ”băgați în seamă” de către guvernanții noștri, care au răspuns ferm la problemele militarilor francezi, iar pe noi ne lasă ”să așteptăm la poartă”;
  4) Miniștri apărării și nu numai, nu cunosc, sau se fac că nu cunosc, faptul că militarii sunt discriminați, umiliți, disprețuiți, efectiv loviți în drepturile și demnitatea lor, batjocoriți la cel mai propriu sens al termenului și asta, nu de azi, de ieri…
  Sunt mai bine de 10 ani de când pensiile militare sunt considerate nesimțite, deși sunt blocate, înghețate, neactualizate iar pentru viitor……..DEZASTRU !;
  5) Membrii structurilor asociative, semnatare ale Protocolului de colaborare în cadrul FORUMULUI SAOPSN, recunoscut și acceptat la dialog de către conducerea ministerului, inclusiv de către actualul prim-ministru al României, și-au exprimat (față de fiecare ministru al apărării) îngrijorarea privind lipsa măsurilor luate de conducerea ministerului pentru a înlătura discriminările și inechitățile din sistemul pensiilor militare, discriminări și inechități adâncite din ianuarie 2022, cu perspective deosebit de nesigure .
  Sunt mai mult de 7 ani de când rezerviștii nu beneficiază de drepturile prevăzute de Legea 223/2015 (lege ”ciuntită” de Guvernul României prin aberantele Ordonanțe de urgență 57,59,93,114 ), conducerea Ministerului Apărării Naționale prin structurile specializate –Direcția generală financiar contabilă și Casa de pensii sectorială, dar cu sprijinul, neprecupețit, al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții militarilor (ce ironie!), nu a întreprins nicio măsură pentru înlăturarea inechităților și discriminărilor din sistem.
  Chiar dacă structurile asociative au venit cu propuneri concrete în acest sens, au fost înființate și desființate consilii și grupuri de lucru, probabil cu scopul de a tergiversa soluționarea acestor grave probleme.
  Până în prezent am transmis conducerii ministerului apărării, spre informare, numeroase documente cu problemele concrete ale militarilor pe care îi reprezentăm, solicitând, în numele membrilor celor 54 de structuri asociative, răspuns privind posibilitățile și acțiunile ministerului pe această linie, răspuns pe care continuăm să îl așteptăm.
  6) Împreună trebuie să elaborăm un document prin care să prezentăm societății românești și mass mediei internaționale că militarii în rezervă și retragere, veteranii, nu cerșesc nimic, ci doresc să fie respectați și să li se acorde drepturile prevăzute de Constituție și legile țării.
  În dezbaterile care au avut loc cadrul FORUMULUI, reprezentanții instituțiilor statului au luat notă despre îngrijorarea și nemulțumirea rezerviștilor cu referire la asimilarea pensiilor militare de stat, cu pensiile speciale, dar și eforturile depuse de aceste instituții în asigurarea unui dialog real cu structurile asociative.
  Au fost propuse o serie de soluții pentru reglementarea acestei probleme intens dezbătute în ultima perioadă de către clasa politică și societatea civilă și în special implicarea acestor instituții, responsabile de situația actuală a pensionarilor militari, în prezentarea adevărului privind situația rezerviștilor și a pensiilor militare de stat.
  De asemenea, structurile asociative prezente în FORUM au decis, că singura modalitate de a reuși în acțiunile noastre este unitatea în vederea combaterii desființării, neconstituționale, a pensiilor militare de stat, dar și pentru a acționa în viitor ca o singură voce pentru apărarea drepturilor și intereselor militarilor în rezervă/retragere, în relația cu decidenții politici;
  7) Asociația Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații (OMVTO) a depus cerere pentru aderare la FORUMUL SAOPSN. Membrii prezinți au votat în unanimitate ca OMVTO să facă parte din FORUMUL SAOPSN, prin Președintele col.r. Gheorghe Gherghe și Vicepreședintele Plt. Adj. șef. Manuel Vlăduț;
  8) S-au făcut propuneri pentru completarea Protocolului de colaborare și asigurarea unei unități acționale concrete urmând ca în perioada următoare, să se definitiveze constituirea unei structuri cu personalitate juridică, structură cu putere de decizie în relația cu societatea civilă și cu decidentul politic;
  9) Deoarece nicio structură asociativă nu și-a depus candidatura pentru preluarea conducerii FORUMULUI SAOPSN, reprezentanții prezenți au stabilit, prin unanimitate de voturi, ca Asociația ROMIL să asigure conducerea FORUMULUI până la următoarea ședință.

Președintele FORUMULUI S.A.O.P.S.N.
Col.(rtg.) Marian TUDOR

Toți rezerviștii militari teleormăneni uniți, din cadrul structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă și în retragere din județul Teleorman (MApN și MAI), fac parte din acest FORUM.
Purtător de cuvânt,
Col.r. Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole